Україна надасть додатковий захист білорусам, яким може загрожувати небезпека, – Зеленський

 

Президент Володимир Зеленський доручив Службі безпеки та Міністерству внутрішніх справ вивчити всі ризики та “забезпечити безумовний захист для громадян Республіки Білорусь”, які прибули в Україну впродовж останнього року і яким “можуть загрожувати злочинні посягання у зв’язку з їхньою політичною або громадською діяльністю”.

Про це Зеленський заявив у середу, 4 серпня.

“Кожен білорус, який може стати ціллю для злочинців у зв’язку зі своєю публічною політичною позицією, має отримати спеціальний і надійний захист. СБУ та МВС повинні відпрацювати чіткий алгоритм оцінки можливих ризиків, а також систему відповідей на ці ризики, щоб усунути будь-яку загрозу для людей”, – цитує президента його пресслужба.

На Банковій додали, що вже визначено перелік громадян Республіки Білорусь щодо яких уже почали здійснювати відповідні заходи з оцінки ризиків, додаткового супроводу їхнього перебування на території нашої країни та охорони.

“Це рішення ухвалене у зв’язку з отриманням правоохоронними органами інформації про можливі загрози для низки білоруських активістів, а також через трагічну загибель Віталія Шишова – політичного активіста з Білорусі, який проживав на території України. Кримінальне провадження розпочате за статтею 115 ККУ”, – наголосили в ОПУ.

Президент очікує всебічного розслідування всіх обставин загибелі Віталія Шишова, швидкої та повної перевірки інформації, а також регулярного й достатнього інформування суспільства представниками Національної поліції щодо прогресу слідчих у цій справі.

Читайте також:
Загибель Шишова: в поліції розповіли, що під час його пошуку робили перерву на ніч

Як писала “Новинарня“, 3 серпня у Києві знайшли повішеним у парку очільника громадської організації “Білоруський дім в Україні” Віталія Шишова, який зник вранці 2 серпня.
3 серпня громадська організація “Білоруський дім в Україні” (БДУ) заявила, що за його головою Віталієм Шишовим, якого знайшли повішеним у Києві, стежили і поліція про це знала. Організація переконана, що “це спланована чекістами операція з ліквідації дійсно небезпечного режиму білоруса”.

2 серпня зранку глава “Білоруського дому в Україні” Віталій Шишов вийшов на пробіжку і не повернувся. Коли чоловік перестав виходити на зв’язок, його подруга звернулась на 102.

Читайте також:
Bellingcat розслідуватиме обставини смерті голови “Білоруського дому в Україні” Шишова

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна