Олімпійський трилер: легкоатлетка з Білорусі Тімановська заявила, що її силою відправляють додому з Токіо, і просить захисту в МОК

доповнено

Білоруська легкоатлетка Крістіна Тімановська звернулася по допомогу до Міжнародного олімпійського комітету і заявила, що не повернеться в Білорусь, після того як представники національної збірної силою намагалися вивезти її з Токіо, не допустивши до наступних стартів.

Про ситуацію, що склалася з білоруською спортсменкою, повідомив телеграм-канал “Фонд спортивної солідарності”.

За даними каналу, в неділю, 1 серпня, Тімановську проти її волі повезли з речами в аеропорт, щоб посадити на літак і відправити в Мінськ, попри те, що наступного дня спринтерка мала стартувати на дистанції 200 метрів.

Скандал почався після того, як напередодні Тімановська обурилася, що очільники збірної без її відома заявили її на естафету 4х400 метрів, хоча спортсменка спеціалізується на коротких дистанціях і “офіційно” на 400 метрів ніколи не бігала.

Але обурило 24-річну легкоатлетку не так це, як те, що її навіть не запитали, чи погодиться вона бігти “чужу” дистанцію.

“Я б ніколи в житті не стала так різко реагувати, якби до мене підійшли заздалегідь, пояснили ситуацію і спитали, чи зможу я пробігти 400 м і чи я готова”, – наголосила Тімановська у своєму дописі в інстаграмі.

“Вважаю, що вищепоставлені люди повинні мати повагу до нас, як до спортсменів, й іноді рахуватися з нашою думкою!” – написала бігунка, висловивши сподівання, що “на цьому її спортивна кар’єра не завершиться”.

Після того як її силою вивезли в аеропорт Токіо й намагалися посадити на літак до Мінська (з пересадкою), Тімановська записала звернення до Міжнародного олімпійського комітету.

“На мене чинили тиск і мене намагаються вивезти з країни без моєї згоди, тому я прошу МОК втрутитися в це”, – наголосила спортсменка.

Вона також заявила, що не повернеться в Білорусь і проситиме притулку в Європі.

Крістіна Тімановська заявляє, що її примусово вивезли в аеропорт, щоб посадити на літак з Токіо. Фото: Reuters

На ситуацію відреагував очільник європейських Олімпійських комітетів Спірос Капралос, який вимагає від МОК негайно втрутитися в інцидент з Тімановською. До спортсменки, яка перебуває в аеропорту під охороною японської поліції, виїхали представники міністерства закордонних справ Японії.

Тим часом збірна Білорусі на Олімпійських іграх-2020 видала офіційну заяву, в якій заявила, що рішення про припинення виступів Тімановської в Токіо було ухвалене “у зв’язку з її психологічним станом”.

“За висновком лікарів, у зв’язку з емоційно-психологічним станом білоруської легкоатлетки Крістіни Тімановської, тренерським штабом національної команди з легкої атлетики ухвалено рішення про припинення виступів спортсменки на Іграх XXXII Олімпіади. Відповідно, відкликана заявка спортсменки на участь у кваліфікаційних забігах на 200 м та в естафеті 4х400 м”, – зазначається в заяві.

Сама спортсменка стверджує, що “це брехня” і лікарі її не оглядали.

В інтерв’ю виданню “Трибуна.by” Тімановська висловила побоювання, що в Білорусі її можуть посадити до в’язниці.

Тим часом посольство Польщі в Японії висловило готовність надати білоруській спортсменці правову та консульську допомогу – МЗС Польщі дало відповідне доручення консулу Польщі в Токіо, з яким вже встановлює зв’язок білоруська діаспора в Японії.

У Міжнародному олімпійському комітеті повідомили, що “вивчають ситуацію”.

Читайте також:
“Гусь за Білорусь”: у Києві протестували проти переслідування режимом Лукашенка журналістів і правозахисників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна