“Гусь за Білорусь”: у Києві протестували проти переслідування режимом Лукашенка журналістів і правозахисників

 

Під будівлею посольства Білорусі в Києві відбулася протестна акція-перфоманс “Гусь за Білорусь” – проти переслідування владою самопроголошеного президента РБ Олександра Лукашенка правозахисників та журналістів.

Як повідомляє кореспондент “Новинарні“, на акції зібралися представники “Центру громадянських свобод” та білоруської спільноти.

Символом акції став гусак – учасники принесли з собою пластикові фігури цих пташок, а протест супроводжували звуки ґелґотіння  гусаків. На думку організаторів, воно нагадує назву міста Гааґа, де розташований Міжнародний кримінальний суд, який “розглядатиме протиправні дії лукашенківського режиму як злочини проти людяності”.

Активісти тримали плакати “Припинити репресії”, “Сьогодні правоохоронці – завтра силовики”, “Свободу всім політв’язням” тощо.

Серед пікетувальників були громадяни Білорусі, яким довелося виїхати з країни через переслідування режимом Лукашенка – Сергій Прохоров, Олег Овчинніков, Валерій Сліпухін.

На думку учасників акції, небачений масштаб репресій, жорстокі вироки, недопуск адвокатів, драконівські штрафи свідчать про намір повністю знищити в Білорусі вільну пресу і громадянське суспільство загалом. Представники білоруської спільноти вимагали від режиму Лукашенка припинити репресії, звільнити затриманих і покарати винних у порушенні закону зі сторони влади.

Вони також звернулися до української влади з проханням адекватно відреагувати на масовані порушення прав людини в Білорусі, зокрема припинити дипломатичні відносини з режимом Лукашенка, висловити публічну підтримку громадянському суспільству Білорусі, заборонити будь-яку економічну співпрацю з білоруськими державними підприємствами, які фактично контролюються оточенням Лукашенка, запровадити жорсткі економічні санкції проти всіх функціонерів режиму Лукашенка та афілійованих із ними бізнес-структур, припинити співпрацю з правоохоронними та безпековими органами режиму Лукашенка і заборонити видачу громадян Білорусі на запит посадових осіб Республіки Білорусь.

У “Центрі громадянських свобод” також нагадали найбільш кричущі випадки репресій проти медійників та правозахисників, які відбулися в Білорусі лише впродовж останнього місяця:

  • 30 червня журналіста Андрія Александрова було звинувачено у державній зраді, що передбачає 15-річне ув‘язнення;
  • 6 липня суд Республіки Білорусь засудив одного з опозиційних лідерів Віктора Бабарика до 14 років тюрми;
  • 8 липня білоруська влада арештувала головного редактора медіа “Наша Ніва” Єгора Мартиновича та ще чотирьох працівників редакції;
  • 14 липня владою здійснено обшуки в офісі правозахисної організації “Вясна”, був затриманий її керівник Олесь Біляцький.

Фото: Ірина Семеняка, “Новинарня

Читайте також:
Лукашенко дозволив використовувати збройні сили для припинення масових заворушень

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна