У Білорусі колись головного опонента Лукашенка на виборах засудили до 14 років позбавлення волі

 

Опозиціонера, колишнього керівника “Білгазпромбанку” і кандидата в президенти Віктора Бабарика в Білорусі засудили до 14 років позбавлення волі.

Таким є вирок Верховного суду Республіки Білорусь, виголошений у вівторок, 6 липня, інформує телеграм-канал “НЕХТА”.

“Суд” визнав його винним в отриманні хабарів та відмиванні коштів, отриманих злочинним шляхом, в особливо великих розмірах.

Сам Бабарико своєї вини не визнає. Покази в “суді” він давати відмовився, а свою справу назвав політично вмотивованою.

Віктора Бабарика разом із сином Едуардом затримали 18 червня 2020 року, коли він віз у Центрвиборчком понад 400 тисяч підписів, зібраних на свою підтримку як кандидата в президенти. На той час він був найбільш рейтинговим опонентом тоді чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

У підсумку його не допустили до виборів, відмовивши в реєстрації на підставі листа з Комітету держконтролю, в якому були перелічені нібито злочини і незаконні доходи Бабарика.

Віктор Бабарико є головним фігурантом у справі “Білгазпромбанку”, яким він керував 20 років, залишивши цю посаду напередодні президентської виборчої кампанії.

22 червня державне обвинувачення попросило для Бабарика 15 років позбавлення волі в колонії посиленого режиму.

Судовий процес відбувався у напівзакритому режимі: родичів на нього допускали, але без телефонів і планшетів, а зі ЗМІ акредитували тільки лояльні до влади видання.

Amnesty International визнала Бабарика політичним в’язнем.

Читайте також:
“Терор потрібно зупинити”: білоруська опозиція оголосила
про нову “активну” фазу протестів й тиску на Лукашенка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна