У Києві пройшла акція на підтримку політв’язня Вигівського, який вже сьомий рік перебуває у в’язниці РФ

 

На Майдані Незалежності відбулася акція у підтримку українського політв’язня Валентина Вигівського, який вже сьомий рік знаходиться у російській в’язниці.

На Майдані Незалежності у Києві декілька десятків активістів, зокрема, колишні політв’язні Кремля Володимир Балух, Олег Сенцов, також правозахисники, рідні та знайомі Валентина Вигівського провели акцію на його підтримку та привітали з Днем народження – йому сьогодні виповнюється 38 років, передає УНІАН.

Зі слів батька Вигівського Петра Вигівського, його син продовжує знаходитися в одиночній камері у російській в’язниці у колонії суворого режиму №11 в місті Кіровочепецьк.

Останнім часом, після того, як його син в знак протесту оголосив про намір сухого голодування, умови його утримання в колонії дещо пом’якшили, але вони продовжують бути нелюдськими.

“До червня мій син знаходився весь час в одиночній камері, після того, як його перевели в колонію Кіровочепецька. Він знаходився у так званому приміщенні камерного типу, а людською мовою це зветься карцер. У червні, зважаючи на те, що Валентин зібрався оголосити безстрокове жорстке голодування та зважаючи на суспільний тиск, його перевели в режим СУС (специальные условия содержания). Це мало відрізняється від ПКТ, але тепер вночі його не будять для перевірки. Йому поставили стіл, де можна писати листи, оскільки раніше впродовж 5 років він був змушений писати на підлозі або стіні. Також йому поставили телевізор, який показує всього одну програму. Хоч якесь покращення”, – сказав Петро Вигівський.

Він також додав, що його син не полишив думку про голодування, а відтермінував його.

“Сподіваємося, що цей термін перекриє той час, коли українських політв’язнів звільнять”, – сказав батько.

Також він додав, що йому та його дружині – матері Вигівського – вдалося додзвонитися до чергового у колонії й той погодився передати привітання Валентину з Днем народження.

Як інформувала “Новинарня“, Дарницький районний суд Києва в лютому 2017 року визнав вирок засудженого в Росії за шпигунство українця Валентина Вигівського та дозволив йому відбувати в Україні покарання за ч. 1 ст. 114 ККУ (шпигунство), задовольнивши таким чином клопотання Міністерства юстиції України.
Таким чином, суд дозволив почати процедуру передачі Вигівського в Україну в рамках Конвенції про передачу засуджених осіб.

Киянина Вигівського, 1983 р.н., затримали в окупованому Криму ще у вересні 2014 року. ФСБ Росії інкримінувала йому збір закритої інформації на підприємствах оборонно-промислового комплексу.
15 грудня 2015 року Московський обласний суд засудив Вигівського до 11 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Верховний суд РФ у березні 2016 року визнав законним цей вирок.

Валентин Вигівський відбуває покарання в колонії суворого режиму в Кіровській області РФ.
У квітні 2016 року Україна спрямувала до Росії запит про передачу засудженого українця.

Міністерство юстиції України у грудні повідомляло, що після ухвалення судом рішення в Росію спрямують інформацію про ухвалене рішення разом із копією постанови суду. Після цього, за згоди всіх сторін, має відбутися передача ув’язненого в Україну.

Читайте також:
МЗС: Росія незаконно утримує 13 українських політв’язнів

Мін’юст робить кроки для повернення з Росії киянина Вигівського,
засудженого за “шпигунство”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна