Хомчак прокоментував своє звільнення з посади головкома ЗСУ

 

Генерал-полковник Руслан Хомчак, якого президент Володимир Зеленський 27 липня звільнив із посади головнокомандувача Збройних сил України, оприлюднив звернення, в якому підсумував свої завдання на посаді і наголосив, що залишається у “строю захисників України”.

Текст звернення опублікувала пресслужба Генштабу ЗСУ увечері у вівторок, 27 липня.

“Реформи ніколи не відбувалися безболісно, особливо коли це стосується розмежування повноважень та усунення дублювання функцій між Збройними Силами і Міноборони. В умовах протидії російській агресії проведення реформ ускладнювалося і внутрішнім спротивом, і спробами дискредитації мене та інших командирів. Попри перешкоди, досягнуто позитивних результатів. Запроваджені зміни незворотні на шляху до євроатлантичної інтеграції України”, – сказав Хомчак.

Зі слів Хомчака, з моменту вступу його на посаду 23 травня 2019 року, йому вдалося таке:

  • У ЗСУ завершено перший практичний етап трансформації системи об’єднаного керівництва сил оборони та створено систему військового управління, яка забезпечуватиме ефективне та безперервне управління військами в умовах загрози розширення збройної агресії РФ та сучасних безпекових викликів;
  • Органи військового управління перейшли на функціонування у складі типових J- (G, A, N) структур. Зазначений перехід створює фактично нову культуру роботи штабів усіх рівнів, орієнтовану на підвищення рівня їхньої взаємосумісності з органами управління збройних сил держав-членів НАТО. До кінця цього року всі органи військового управління набудуть повних оперативних спроможностей у нових організаційних структурах.
  • Вдалося здійснити й оптимізацію процедур вироблення управлінських рішень з чітким розмежуванням повноважень та відповідальності за реалізацію функціональних вертикалей щодо генерування (підготовки, розвитку), застосування та забезпечення військ (сил).

“Система має працювати незалежно від особистості. Сталися докорінні зрушення, які дозволять працювати без втручання “в ручному режимі”. Коли йшов на посаду, не тішив себе ілюзіями щодо складнощів. Чітко усвідомлював свої завдання і відповідальність та що потрібно зробити”, – сказав Хомчак.

Також ексголовком акцентував, що за його “каденції” поглиблено співробітництво у сфері оборони щодо входження до Євроатлантичної системи колективної безпеки.

“Ми активізували військовий діалог з Альянсом на стратегічному рівні та розширили співпрацю в Чорноморському регіоні. Дякую нашим союзникам та партнерам за повне розуміння та підтримку, яку вони надають для розвитку Українського війська”.

“У Збройних силах прийняті всі рішення щодо швидкого розгортання додаткових резервів та необхідних ресурсів у разі загострення оперативної обстановки довкола нашої держави. Сьогодні, в умовах об’єктивної переваги противника, Збройні Сили України готові до адекватної відповіді як у разі ескалації конфлікту в районі проведення операції Об’єднаних сил, так і у випадку ускладнення воєнно-політичної та воєнно-стратегічної обстановки”, – підкреслив Руслан Хомчак.

Читайте також:
Зеленський призначив нового головнокомандувача ЗСУ

Зеленський прокоментував зміну головнокомандувача ЗСУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна