“Втрати мають імена”. За рік “перемир’я” Україна втратила загиблими 60 воїнів, поранені – понад півтори сотні

 

27 липня виповнюється рік, як Тристороння контактна група затвердила “додаткові заходи щодо посилення припинення вогню” на Донбасі. Відтоді втрати ЗС України внаслідок бойових дій становлять: загиблих – 60 осіб, поранених – щонайменше 159 осіб.

Такі дані випливають із постійного моніторингу “Новинарні“ в рамках проєкту “Таймлайн втрат” (див. інфографіку нижче) та зі статистики бойових втрат у поточному місяці, станом на 27 липня 2021.

Із 12 місяців року, що минув, два обійшлися без загиблих (серпень і грудень 2020-го), а найбільше “двохсотих” припало на квітень 2021-го (14), лютий (11) та березень (9).

Липень, що триває, є місяцем із найбільшою кількістю поранених з початку “перемир’я” – їх уже 36 (за узагальненими офіційними повідомленнями штабу ОС).

Число обстрілів за звітний період коливалося від 55 у серпні 2020 року, сягнуло 315 у квітні 2021-го, а станом на сьогодні з початку липня становить 226.

Втрати мають імена. Називаємо всіх.

Загиблі за рік “перемир’я” від 27 липня 2020 до 27 липня 2021

Вересень 2020 (5): Віталій Грицишин, Володимир Хоменко, Тарас Кубійович, Руслан Волков, Костянтин Оверко

Жовтень 2020 (2): Володимир Бондарюк, Михайло Старостін

Листопад 2020 (1): В’ячеслав Мінкін

Січень 2021 (3): Олег Андрієнко, Олександр Отреп’єв, Роман Дзюбенко

Лютий 2021 (11): Дмитро Власенко, Назарій Поліщук, Олексій Подвезенний, Олександр Глушко, Владислав Лященко, Олександр Войтенко, В’ячеслав Олексієнко, Дмитро Мироненко, Сергій Петраускас, Дмитро Сардак, Сергій Моісенко

Березень 2021 (9): Володимир Онопрієнко, Олександр Пекур, Віктор Пасєка, Андрій Грабар, Кирило Биковський, Сергій Коваль, Сергій Барнич, Максим Абрамович, Сергій Гайченко

Квітень 2021 (14): Сергій Сулима, Ігор Байтала, Владислав Мороз, Віктор Гелебрант, Максим Стеблянко, Володимир Шпак, Денис Юшко, Андрій Теперик, Ярослав Карлійчук, Олексій Мамчій, Давід Шартава, Олександр Луцик, Іван Ковальовський, Роман Гуляк

Травень 2021 (6): Дмитро Товчигречка, Сергій Коробцов, Юрій Опришко, Віктор Городніченко, Павло Колесник, Максим Польовий

Червень 2021 (2): Володимир Бєлов, Андрій Гонар

Липень 2021 (7 – станом на 27.07): Юрій Письменний, Богдан Бродовський, Євгеній Курасов, Володимир Яськів, Андрій Беляєв, Олександр Горбенко, Дмитро Сивоконь

Порівняння бойових втрат за роками:

клацайте для збільшення

Порівнюємо з 2020 роком:

клацайте двічі для збільшення

Українська делегація в ТКГ має власну статистику втрат за час “перемир’я”, в яку не входять деякі померлі від отриманих на фронті поранень та деякі загиблі від підривів на мінах.

“За час дії режиму припинення вогню з 27 липня 2020 року до 27 липня 2021 року зафіксовано 1995 обстрілів, загинуло 45 та 163 військовослужбовці отримали поранення (дані штабу ООС)”, – ідеться в дописі на фейсбук-сторінці УкрТКГ.

“Незважаючи на численні порушення з російського боку, результати дії режиму припинення вогню очевидні: в два рази менше смертей українських військовослужбовців, втричі менше поранених, майже втричі менше обстрілів, у порівнянні з періодом з липня 2019 до липня 2020 років.
З 27 липня 2019 року до 26 липня 2020 року збройні формування Російської Федерації 4257 разів здійснювали обстріли, 88 українських військовослужбовців загинуло, 494 – отримали поранення”, – повідомила 27 липня пресслужба української делегації в ТКГ, яку очолює Олексій Арестович.

Станом на 22 липня Генштаб ЗСУ інформував, що з 27 липня 2020 року внаслідок обстрілів бойовиків загинули 45 українських військовослужбовців, ще 150 зазнали поранень.

Як повідомляла “Новинарня“, 22 липня 2010 року Тристороння контактна група за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей України досягла згоди щодо “додаткових заходів щодо посилення припинення вогню, спрямованих на забезпечення дотримання всеосяжного, стійкого і необмеженого припинення вогню”. Згідно з цим рішенням, з 00:01 27 липня 2020 року на фронті було запроваджено “режим повного та всеосяжного припинення вогню”.
Згідно з домовленостями, були проголошені: заборона наступальних, розвідувальних та диверсійних операцій, а також заборона експлуатації будь-яких типів літальних апаратів сторін; заборона на застосування вогню, включаючи снайперський вогонь; заборона розміщення важкого озброєння в населених пунктах і навколо них, насамперед у цивільній інфраструктурі, включаючи школи, дитячі садки, лікарні та громадські приміщення; ефективне використання дисциплінарних стягнень за порушення режиму припинення вогню та повідомлення про них Координатору TКГ, який інформує про це всіх своїх учасників; створення та залучення механізму координації для реагування на порушення режиму припинення вогню шляхом сприяння СЦКК у його нинішніх умовах; зворотний вогонь, що реагує на наступальну операцію, допустимий лише в тому випадку, якщо він відбувається за наказом відповідного керівництва Збройних сил України та керівництва збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей після невдалої спроби використання вищезазначеного механізму координації (про такі накази необхідно повідомити ТКГ). Вищезазначені заходи не могли бути скасовані повністю або частково жодними іншими наказами, зокрема таємними.
Крім того, учасники робочої групи підтвердили готовність до одночасного відкриття двох додаткових пунктів пропуску в’їзду-виїзду в Золотому  та Щасті Луганської області не пізніше 10 листопада 2020 року.
Де-факто, “режим тиші” більш-менш дотримувався на фронті близько місяця. Більшість домовленостей надалі були порушені стороною окупантів.

Читайте детальніше:
Усі загиблі на Донбасі 2020 року: згадаймо їхні імена й обличчя

На запит “Новинарні”:
Генштаб оприлюднив бойові, небойові та санітарні втрати на фронті за 2020 рік

Цей пері режим повного та всеосяжного припинення вогню..

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна