“Переділ ринку контрабанди”: під впливом Єрмака Зеленський звільнив з СБУ “гаманця Баканова”

 

Президент Володимир Зеленський звільнив бригадного генерала СБУ Андрія Наумова з посади начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБ України.

Про це 25 липня повідомив у соцмережі журналіст Юрій Бутусов, який називає Наумова “гаманцем” голови СБУ Івана Баканова та пов’язує чистки в Службі з “переділом ринку контрабанди”.

Звільнення Наумова “закритим указом президента від 23 липня стало просто сенсацією серед українських силовиків. Президент Володимир Зеленський позбавив влади ключову людину в СБУ при Баканові, яка керувала контрабандними схемами, закривала і відкривала замовні кримінальні справи, «віджимала» бізнес. Якщо вся група Наумова буде зачищена, і слідом за звільненнями підуть кримінальні справи – значить, Зеленський зробить крок до скорочення обсягів контрабанди”, – пише Бутусов.

За його даними, разом із Наумовим був знятий із посади також його найближчий партнер – начальник управління по боротьбі з контрабандою СБУ Артемій Капелюха.

Цьому передувала нарада в офісі президента частини керівників СБУ на чолі з Іваном Бакановим, яку Зеленський зібрав 22 липня за матеріалами заступника керівника офісу президента з питань правоохоронних органів Олега Татарова.

“На подив присутніх, президент піддав різкій критиці боротьбу з контрабандою і корупцією в СБУ. Головні звинувачення Зеленський висунув проти начальника Головного управління внутрішньої безпеки Андрія Наумова. Зеленський пред’явив масове ввезення товарів через структури Олександра Акста, які «кришує» СБУ, контрабанду російських і придністровських сигарет у Європейський Союз, кримінальні справи по контрабанді, які були закриті під тиском керівництва СБУ, щоб зберегти тіньові доходи. При цьому в бюджеті як завжди не вистачає грошей”, – пише журналіст.

Бутусов зазначає, що “зовсім недавно Наумов здавався одним із найбільш довірених силовиків – адже саме президент у 2020-му підписав указ про надання внутрішній безпеці СБУ статусу Головного управління, щоб зробити посаду Наумова генеральською, а 14 жовтня 2020 го року Зеленський удостоїв Наумова небаченої честі – надав йому звання “бригадний генерал СБУ”.

“Однак підкилимна боротьба між СБУ і офісом президента йшла вже давно. На даний момент глава офісу президента Андрій Єрмак і заступник голови офісу з правоохоронних питань Олег Татаров контролюють Держбюро розслідувань, Державну фіскальну службу та податкову міліцію, Службу зовнішньої розвідки, Міноборони та Головне управління розвідки МО, низку ключових посад в МВС і Нацполіції. У даний момент Єрмак і Татаров ведуть боротьбу за контроль над Бюро економічної безпеки, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, більшою частиною МВС, Державною прикордонною службою, а також Генеральною прокуратурою”, – пише Бутусов.

Журналіст додає:

“Баканов і СБУ в контролі контрабанди та інших тіньових схем для групи Єрмака-Татарова небажаний конкурент”.

Бутусов нагадав, що президент при призначенні Баканова головою СБУ оголосив його головним завданням боротьбу з контрабандою. “Однак якогось значного зростання надходжень до бюджету не відбулося, експорт та імпорт продовжують залишатися в тіні, а СБУ за два роки правління Зеленського не зуміла пред’явити підозрау хоча б одному крупному контрабандисту. Причина проста – саме СБУ була і залишається головною «дахом» контрабанди”, – вважає журналіст.

Бутусов нагадав, що цього року президент Зеленський своїм указом ввів санкції РНБО проти двох груп комерсантів-“контрабандистів”, “однак СБУ не включила в списки найближчих до “Слуг народу” «рєшал» – Акста, Павлюка, Слюсарева”.

“…Зате санкції допомогли переділити ринок в інтересах близьких до СБУ і партії “Слуга народу” людей”, – зауважив редактор “Цензора”.

Бутусов нагадав, що Наумов розкрив змову проти себе з боку головного конкурента – заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного. Після підозри за замах на вбивство Нескоромний втік за кордон, а вага Наумова ще зросла.

“Здавалося, все під контролем, і вся корупційна піраміда збудована. Однак Зеленський збив Наумова з вершини.
Це справедливо. Так, у результаті такого удару виграють Єрмак і Татарів, але все-таки Наумов повністю заслуговує не тільки звільнення, а й кримінальних справ. Але чи захоче Зеленський наводити порядок в боротьбі з контрабандою до кінця, залежатиме від подальших системних дій – звільнення і кримінальних справ проти всіх ставлеників Наумова в СБУ, які поки залишаються на своїх постах. І від того, кого призначать на зміну”, – констатував журналіст.

Читайте також:
Замах на генерала СБУ Наумова: полковник Расюк пішов на угоду та отримав умовне

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна