Полковник Нескоромний, якому закидають “замовлення вбивства” чільного СБУшника, нібито втік за кордон і погрожує Баканову викриттями

 

Колишній перший заступник голови СБУ Дмитро Нескоромний (або особа, що ним підписується) спростував повідомлення про те, ніби його затримували разом із чинним співробітником Служби безпеки Расюком і надягали на нього кайданки.
Водночас він фактично підтвердив, що для його затримання оголошували план “Перехоплення”, що він утік від правоохоронців та зараз перебуває за кордоном, в одній із країн Європи. При цьому опальний посадовець анонсує публічні виступи з викриттями голови СБУ Івана Баканова.

Як передає “Новинарня“, відповідні дописи Дмитра Нескоромного (чи від його імені) містяться в телеграм-каналі, відкритому 23 січня – наступного дня після затримання його компаньйона Юрія Расюка у справі про нібито замовлення вбивства “правої руки Баканова” – начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова.

Нескоромний назвав ці події “провокацією з боку оточення Баканова” та заявив, що знав про підготовку затримання заздалегідь.

“Я знав, що при затриманні мене планують ліквідувати. Тому залишив Україну. Зараз я перебуваю в Європі”, – ідеться в дописі.

У наступних повідомленнях на каналі Нескоромного розміщено фото з видом на європейське місто, який начебто відкривається з вікна втікача. Також звільнений полковник СБУ обіцяє оприлюднити компрометуючу інформацію щодо голови СБУ Баканова та дати пресконференцію в столиці однієї з країн Євросоюзу.

“Милуючись краєвидами одного німецького містечка, планую найближчими днями оприлюднити інформацію про даму серця Баканова, яка живе у Москві, за якою він тужить і яка є інструментом шантажу з боку ФСБ. Крім того, я повідомлю про те, хто отримує відкати і «дивіденди» на «Великому будівництві», про родинні зв’язки Єрмака в Росії та справжні причини, чому був зірваний обмін полоненими”, – йдеться в дописах.

Користувач телеграму “Дмитро Нескоромний” наголошує, що цей канал не фейковий.

Чоловік стверджує, що його прізвища немає в підозрі щодо замовлення вбивства Наумова, він не є офіційно підозрюваним.

Водночас він також публікує скріншот, який нібито має свідчити про підготовку провокації щодо його затримання за “замовлення Наумова”. З оприлюдненої репліки невідомої особи в месенджері мало б випливати, що голова СБУ Баканов був обізнаний у справі про це інспіроване “вбивство”.

У дописі 24 січня Нескоромний (чи той, хто пише від його імені) непрямо пропонує Баканову застрелитися: “Шкода, що Баканов НЕ офіцер, інакше він би знав, як йому зараз слід вчинити”.

“…Я багато що вмію і багато чого знаю – Баканов буде здивований. …Це не Богдан в п’ятницю ввечері розповсюдив від імені СБУ дезу, що я замовив вбивство, був затриманий, а потім втік в наручниках. І вже точно не Богдан оголосив план «Перехоплення» по моєму затриманню. Але в цілому я задоволений тим, як баканівська зграя метушитися і намагається перекласти відповідальність на інших”, – ідеться (дослівно) в дописі на телеграм-каналі Нескоромного.

Читайте також:
Колишній перший заступник голови СБУ Нескоромний після затримання у справі про замовне вбивство втік у кайданках, – ЗМІ

Як інформувала “Новинарня“, 23 січня пресцентр СБУ підтвердив факт затримання чинного співробітника Служби за підозрою в підготовці замовного вбивства іншого СБУшника.
Перед тим деякі ЗМІ та користувачі соцмереж повідомляли, що 22 січня був затриманий полковник СБУ Юрій Расюк, співробітник управління по боротьбі з тероризмом СБУ “Альфа”. Публікувалися відповідні фото. Ішлося про те, що Расюк нібито збирався передати гроші за вбивство начальника головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова. Замовником вбивства, за деякими повідомленнями, нібито міг бути Дмитро Нескромний.

Як відомо, Дмитро Нескоромний уже за президента Зеленського – із 1 липня до 8 листопада 2019 року – був заступником голови СБУ, а з 8 листопада по 13 березня 2020 року – був першим заступником голови СБУ – начальником головного управління з боротьби з корупцією. Його називають ставлеником колишнього керівника офісу президента Андрія Богдана.

Журналіст Юрій Бутусов висловив думку, що йдеться про боротьбу різних корумпованих угруповань всередині СБУ, пов’язану з потоками контрабанди тощо.

“На початку 2020 року головним “рєшалом” був Нескоромний. Але за останній рік всі сфери тіньового бізнесу СБУ підім’яв під себе права рука і найближчий друг голови СБУ Івана Баканова Андрій Наумов. Так що підґрунтя скандалу очевидне. (…) Тепер будь-які питання по митниці, у кримінальних справах, все, що треба “порішати”, Баканов робить через Наумова, – писав Бутусов. – Наумов, по суті, став символом корупції та вседозволеності наближених до Зеленого і Баканова співробітників СБУ. Це тепер дуже багата людина, яка за своїм корупційним впливом набагато перевершила і Демчину і Семочка за минулої влади”.

Також ішлося про те, що “замовлене вбивство Наумова” могло бути вигаданою операцією, розіграною в інтересах самого керівника ГУ внутрішньої безпеки СБУ.
“Не виключено, звичайно, що в ході корупційних розбірок і переділу сфер “доїння” бізнесу між главком ВБ і главком “К” СБУ Наумов розіграв цю історію, щоб дискредитувати конкуруюче угруповання. І затримання Расюка – це просто спектакль для підкреслення власної значущості і незамінності в очах Зеленого і Баканова, які на такого роду піар добре реагують”, – припустив Бутусов.

Після затримання полковника Юрія Расюка Служба безпеки України просить Шевченківський райсуд Києва заарештувати його на 60 днів без застави.

Читайте також:
Зеленський звільнив заступника голови СБУ, за якого “билися” Баканов і Богдан

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна