Рада посилила кримінальну відповідальність за незаконне видобування корисних копалин

 

Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає посилення відповідальності (криміналізацію) за незаконне видобування корисних копалин.

Про це повідомила пресслужба парламенту.

На засіданні 15 липня Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин” (№3576) у другому читанні та в цілому підтримали 307 нардепів.

Законом визнано незаконне видобування корисних копалин місцевого значення кримінально караним діянням та посилено відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин в цілому.

Статтю 240 Кримінального кодексу України доповнено нормами щодо посилення кримінальної відповідальності за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення, а також введено відповідальність за незаконне видобування корисних копалин у великому розмірі та особливо великому розмірі, збільшено штрафи у порівнянні з діючими нормами.

Законом передбачена відповідальність не лише для фізичних, а й для юридичних осіб.

Також законом наділено повноваженнями щодо розрахунку розміру збитків заподіяних державі і пред’явлення претензій про їх відшкодування в результаті самовільного користування надрами центральний орган виконавчої влади у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Читайте також:
“Знову копанки”: у ГПУ звітують про виявлення групи, яка незаконно добувала вугілля

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна