В Одесі завершилися наймасштабніші в історії навчання “Сі бриз”

 

У Чорному морі завершилися наймасштабніші у своїй історії багатонаціональні навчання “Сі бриз-2021”.

“Навчання Sea Breeze 2021 завершено! Усі покладені завдання виконано в повному обсязі”, – підсумував командувач Військово-морських сил ЗСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа на урочистій церемонії закриття навчань, що відбулася в суботу, 10 липня, у Будинку офіцерів в Одесі.

Фото: ФБ ВМС

За його словами, у Sea Breeze-2021 узяли участь представники понад 30 країн, і всі учасники продемонстрували високий рівень підготовки та ефективне виконання завдань. “Чорне море об’єднує нації та країни”, — зауважив командувач ВМСУ.

“Наші кораблі пройшли більше ніж 12 тисяч миль, наші водолази більш ніж 330 разів спускалися під воду, пілоти більше ніж 80 годин провели у повітрі, українські й американські морські піхотинці, військові Молдови та Грузії спільно відпрацьовували заходи на суходолі у трьох областях України. Це вкотре продемонструвало нашу спроможність відпрацьовувати спільні завдання за стандартами НАТО”, — цитує контрадмірала агенція Міноборони АрміяInform.

“Навчання «Сі Бриз – 2021» завершено. Це ще одна наша маленька спільна перемога, яка дає можливість бути разом у морі, в повітрі та на суші. Понад усе «русскіє» поважають силу. І найменше, до чого вони мають повагу,— це військова слабкість. Ми сьогодні маємо силу, яка в єдності й спільних поглядах і цінностях, які захищають наші народи”, наголосив Неїжпапа.

За словами першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони України генерал-полковника Михайла Коваля, всі заходи, які проводилися під егідою навчань “Сі Бриз”, мають важливе значення для стабільності в Азово-Чорноморському регіоні нашої держави. Адже завдання, які виконувалися, є чіткою пересторогою для агресора у тому, що ми готуємося дати гідну відсіч.

Також під час навчань підрозділи ВМС ЗС України проходили оцінювання за стандартами НАТО. Зокрема, пройшли самооцінювання патрульні катери “Слов’янськ” і “Старобільськ”, а також рота морської піхоти ВМС.

Читайте також:
Навчання “Сі Бриз-2021” – натяк для Росії,
що Захід готовий захистити суверенітет і цілісність України

“Позаду – тисячі годин важкої роботи, нескінченна кількість обговорень у процесі планування навчань, які згодом успішно практично реалізувалися. 30 країн, близько 5 тисяч учасників, 30 одиниць кораблів і катерів, а також 40 літальних апаратів здійснили сотні спільних заходів у територіальних водах України, в міжнародних водах та у повітряному просторі”, — сказав заступник командира тактичної групи “65” 6-го флоту ВМС США капітан 1 рангу Кайл Гант.

“Разом ми спланували та провели спільні заходи, які мали допомогти всім нам навчитися відстоювати та захищати власну територію та діяти в інтегрованому військовому середовищі. Навчання «Сі Бриз», починаючи ще з 1997 року, завжди стосувалися глобального партнерства заради миру і світ продовжує чути цей чіткий меседж. За останні 2 тижні було опубліковано близько 15 тисяч статей 35 мовами. Світ розуміє, що ці навчання не є відповіддю будь-якій країні чи реакцією на будь-які події. Це чітка демонстрація нашої спільної рішучості та готовності просувати мир та стабільність в регіоні”, – додав Грант.

Нагадаємо, Sea Breeze – це міжнародні військові навчання, які проводять на території України починаючи з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міноборони США і Міноборони України від 1993 року. Співорганізаторами навчань виступають Україна та США. Україна надає військову та цивільну інфраструктуру чорноморського узбережжя, а США підтримують навчання фінансово.
У Sea Breeze беруть участь військові з країн чорноморського регіону, крім Росії. Разом вони відпрацьовують маневри у морі та на суші.

Читайте також:
У навчаннях “Сі Бриз-2021” завершено фазу злагодження на морі. ФОТО, ВІДЕО

Активна фаза “Сі бриз-2021”: учасники навчань провели операцію зі стабілізації в кризовому регіоні. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна