Активна фаза “Сі бриз-2021”: учасники навчань провели операцію зі стабілізації в кризовому регіоні. ФОТО

 

У рамках активної фази навчань “Сі бриз-2021” багатонаціональні сили берегової компоненти провели операцію зі стабілізації у кризовому регіоні.

Про це повідомляє Міністерство оборони на своїй сторінці у фейсбуці.

За легендою активної фази, незаконні збройні формування захопили органи державної влади та облаштували низку таборів, блокпостів для контролю транспортних шляхів, аеродромів і важливих об’єктів інфраструктури з метою створення квазіреспубліки.

Багатонаціональний штаб навчань ухвалив рішення провести стабілізаційну операцію й відновити державний устрій на захоплених бойовиками територіях. Сили берегової компоненти було розподілено на чотири тактичні групи та групу вогневого ураження.

Операція розпочалася з висадки тактичних повітряних і морських десантів з подальшим просуванням углиб кризового регіону.

Як зазначається, перша тактична група висадилася з борту середнього десантного корабля “Юрій Олефіренко” біля порту одного з населених пунктів в Одеській області. Висадку десанту забезпечували спеціальні підрозділи СБУ. Разом із ними українські морпіхи деблокували порт, міську раду, критичні об’єкти інфраструктури та утримували їх до прибуття підрозділів Національної гвардії. Надалі вони висунулися на визначену ділянку державного кордону.

“Не менш важливе завдання було поставлено другій тактичній групі, до складу якої увійшли українські морські піхотинці, військовослужбовці Державної прикордонної служби України, військовослужбовці Збройних сил Грузії та Республіки Молдови.

Ця група, здійснивши десантування з вертольотів безпарашутним способом, атакувала захоплений аеродром, який терористи планували використовувати як основний пункт для приймання продовольства, особового складу й техніки. Після взяття об’єкта під контроль командир групи ухвалив рішення організувати кругову оборону аеродрому й утримувати його до підходу основних сил”, – розповідають у Міноборони.

Зазначається, що під час навчань деякі союзні підрозділи були заблоковані бойовиками або потрапили у засідку. Їм на допомогу вирушила третя тактична група. Здійснивши марш із району очікування до вихідного району, українські морпіхи подолали водну перешкоду і перейшли до рейдових дій.

“Під час рейду, знищивши диверсійно-розвідувальні групи противника та деблокувавши союзні підрозділи, вони висунулися на підсилення другій тактичній групі. Об’єднавшись, дві групи вийшли до державного кордону, де військовослужбовці ДПСУ організували прикордонний контроль і забезпечили доступ до району недержавним гуманітарним організаціям”, – зазначається в повідомленні.

У Міноборони зазначають, що українська й американська роти морських піхотинців висадилися на необладнаному узбережжі на двох ділянках місцевості.

“Штормові берети атакували передові сили противника, після чого розпочали рейдові дії. Під час рейду був виявлений табір підготовки терористів, який завдяки успішним діям морпіхів був заблокований. Далі роту американських морпіхів, які щойно здійснили десантування, атакував резерв бойовиків. Морпіхи відразу перейшли до оборони й утримували займаний плацдарм на березі”.

Наступного дня рота українських морських піхотинців провела рейдові дії та вийшла до оборонних позицій американців. У цей час надійшла ввідна, що неподалік розвідка виявила табір підготовки бойовиків. Розробивши план операції, тактична група оточила противника та знищила його.

За словами керівництва берегової компоненти, навчання було заплановано з урахуванням досвіду бойових дій в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Під час цих маневрів активно застосовували засоби радіоелектронної боротьби, що ускладнювало виконання поставлених завдань. Також важливо, що ще на етапі планування враховували й жорстко дотримувалися норм міжнародного гуманітарного права.

Читайте також:
“Сі бриз-2021”: морпіхи ЗСУ провели планування операції відповідно до стандартів НАТО

Нагадаємо, Sea Breeze – це міжнародні військові навчання, які проводять на території України починаючи з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міноборони США і Міноборони України від 1993 року. Співорганізаторами навчань виступають Україна та США. Україна надає військову та цивільну інфраструктуру чорноморського узбережжя, а США підтримують навчання фінансово.
У Sea Breeze беруть участь військові з країн чорноморського регіону, крім Росії. Разом вони відпрацьовують маневри у морі та на суші.

Навчання “Сі бриз–2021 мають найбільшу в своїй історії кількість країн-учасниць – 32 країни з шести континентів, 5000 військових, 32 кораблі, 40 літаків та 18 команд спеціальних операцій та дайвінгу.

Читайте також:
У навчаннях “Сі Бриз-2021” завершено фазу злагодження на морі. ФОТО, ВІДЕО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.