В ОБСЄ помітили погіршення ситуації з безпекою на сході України

 

Спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні і в Тристоронній контактній групі Гайді Грау заявляє про погіршення ситуації з безпекою на ділянках розведення сил і засобів та поблизу них на сході України.

Про це йдеться в повідомленні ОБСЄ для преси після чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи 7 липня, пише “Укрінформ“.

Грау представила двох нових координаторів робочих груп ТКГ: Сільві-Аньєс Берманн призначена координаторкою політичної групи, а Шарлотта Реландер – координаторкою гуманітарної групи.

За словами спеціальної представниці голови ОБСЄ, протягом останніх двох тижнів “спостерігається зростання кількості порушень режиму припинення вогню. Підвищується загальна кількість порушень і погіршується ситуація безпеки на ділянках розведення сил та засобів та поблизу них”.

“Водночас Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повідомляє про обмеження свободи пересування і навмисні пошкодження технічних засобів та обладнання для спостереження. Змушена констатувати, що сторони поки що не продемонстрували готовності до усунення зафіксованих СММ порушень режиму припинення вогню”, – заявила Грау.

При цьому вона зазначила, що, попри погіршення ситуації, учасники робочої групи з безпеки “в першу чергу зосередили свою увагу на загальних концептуальних темах, залишаючи обговорення питань механізму координації, розмінування, а також розведення сил і засобів на другому плані”.

“На жаль, повторення давно відомих позицій не дозволяє прийти до практичних рішень”, – зауважила Грау.

Вона наголосила, що політична робоча група “продовжувала неофіційні консультації з метою пошуку компромісних рішень щодо подолання процедурних перешкод”. І висловила переконання, що “вирішення цих питань можливе за більшої гнучкості всіх сторін“.

У центрі уваги гуманітарної робочої групи, зазначила спецпредставниця голови ОБСЄ в Україні і ТКГ, було “питання обміну утримуваними у зв’язку з конфліктом, в тому числі очікуваного «процесуального очищення»”.

“Обговорювалися також подальші кроки Групи з пошуку зниклих безвісти. На жаль, знову не вдалося добитися прогресу з питання відкриття двох нових пунктів пропуску в Луганській області”, – додала Грау.

Економічна робоча група зосередилася на екологічних питаннях, при цьому “особливу увагу було приділено створенню експертної групи із затоплених шахт. Крім того, учасники обмінялися думками з тем, що стосуються водопостачання, пенсійних виплат, мобільного зв’язку, власності, а також компенсації заборгованості з заробітної плати колишнім співробітникам Української залізниці”.

Читайте також:
Засідання політичної підгрупи ТКГ знову було зірване, далася взнаки недосвідченість нової модераторки з ОБСЄ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна