Засідання політичної підгрупи ТКГ знову було зірване, далася взнаки недосвідченість нової модераторки з ОБСЄ

 

Російська сторона зірвала засідання у форматі відеоконференції політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи з питань урегулювання на Донбасі.

Про це 6 липня повідомив представник окремих районів Донецької області з українського боку ТКГ журналіст Сергій Гармаш.

За його словами, цього дня “в політичній робгрупі ТКГ відбувся, так би мовити, дебют” нового модератора від ОБСЄ Сильвії Берманн.

“Було підленько з боку представника Росії Дмитрієвського, користуючись недосвідченістю людини, спровокувати її на оголошення неформальної консультації – формальним засіданням. Ми попереджали, що в офіційних засіданнях українська сторона може бути представлена ​​тільки в повному складі, з представниками ОРДЛО від України. Оскільки засідання оголошено офіційним – ми з [Денисом] Казанським сіли за стіл переговорів. Після нетривалої розгубленості в Донецьку все-таки вирішили зірвати діалог, який розпочався, і витягли, так би мовити, в студію Майю Пирогову, засуджену українським судом за терористичну діяльність. Ми, як і попереджали, в такому випадку були змушені вийти з віртуальної “кімнати переговорів”. Згодом вийшли і всі інші”.

Як зазначив Гармаш, Сильвія Берманн “опинилася в незручній ситуації: одна, на тлі самовара… Фактично, Дмитрієвський підставив її своєю провокацією. Але це добра наука, нехай згадує, як працювати з росіянами (була послом Франції у Москві)”.

На жаль, наголосив Сергій Гармаш, “ніяких змін у Мінському процесі сьогоднішня зустріч з новим модератором від ОБСЄ не передвіщає. Ми віртуально познайомилися. В особистому спілкуванні вона дуже приємна жінка. Але на загальній неформальній сесії новий модератор заявила про збереження старих “практик”, якими попередній модератор, власне, і завів роботу підгрупи в глухий кут. А саме: “не цікавитися статусом учасників робочої групи”. Тобто не питати, хто вони і кого з членів ТКГ представляють. Хоча в Комплексі заходів прямо записано, що робочі групи “відображають склад ТКГ”, а на сьогоднішній день “люди з Донецька і Луганська” офіційно не представляють нікого з членів ТКГ”.

При цьому, розповів Гармаш, “представник ОРДО від Росії Михайлова аж засвітилася: “Дуже радісно, ​​що ви притримуєтеся цього ж шляху”.

“По суті, “цей шлях” означає, що в процесі так і не з’явиться другої сторони конфлікту: Росія заявлятиме, що вона посередник, а її маріонетки з Луганська і Донецька продовжуватимуть самопроголошувати себе “сторонами конфлікту”, не маючи при цьому ніякої суб’єктності. Ну, а якщо немає другої сторони, то і конструктивний діалог неможливий”.

На думку представника ОРДО з українського боку, зміна модераторів може перетворитися “у втрачений шанс почати реальний діалог про політичне врегулювання”.

Сергій Гармаш зазначив, що 7 липня має відбутися засідання ТКГ, на якому “очікується оголошення ще однієї кадрової ротації, вищого рівня”.

Читайте також:
У день початку засідань ТКГ на фронті обійшлося без обстрілів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна