Зеленський визнав, що в “нормандський” процес гальмує, і хоче залучити США

 

Президент Володимир Зеленський розраховує на допомогу США в завершенні війни на сході України через приєднання Вашингтона до переговорів у “нормандському форматі” або участь у будь-якому іншому паралельному форматі.

Про це він заявив під час брифінгу у Вільнюсі 7 липня, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Я виступав за розширення “нормандського формату”. Насправді це може бути інший, паралельний формат, щоб не ламати домовленості всередині “нормандського формату”. Але мені здається, від кількості форматів якість не змінюється. Якщо Росія (…) захоче нарешті завершити війну, то вона її завершить, незважаючи на кількість приєднаних держав і форматів. Але я справді хотів би, щоб міць США допомогла в завершенні цієї трагедії в центрі Європи в ХХІ столітті”, – сказав Зеленський.

Президент зазначив, що в “нормандському” процесі відбувається “процес гальмування”, тому він “виступає за приєднання до нього потужних геополітичних гравців, які могли б вплинути на Російську Федерацію, а отже, і на завершення війни на Донбасі”.

Як інформувала “Новинарня“, у квітні 2021 рокц Росія виступила проти долучення США до “нормандського” формату. Тоді відбулася зустріч політичних радників лідерів країн Н4, де йшлося про реалізацію кластерів для виконання Мінських домовленостей і дотримання режиму тиші на Донбасі.
У вересні 2020 року президент Володимир Зеленський заявляв, що після кількох раундів зустрічей на рівні радників лідерів країн “нормандського” готуватиметься саміт Н4 на найвищому рівні. Але він не відбувся ні в 2020 році, ні досі.

Читайте також:
Зеленський пропонує запросити Британію, Канаду й США до “нормандського формату”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна