Попри відмову росіян після Берліна, Зеленський все одно вірить у зустріч лідерів нормандського формату

 

Після кількох раундів зустрічей на рівні радників лідерів країн нормандського формату готуватиметься саміт на найвищому рівні. А головним підсумком перемовин політичних радників у Берліні є підтвердження “режиму тиші” для Донбасу.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у суботу, 12 вересня, під час перебування на Одещині, інформує пресслужба глави держави.

“Продовжуються зустрічі в нормандському форматі. Якщо зустрічаються радники – і я вже знаю результат, значить, буде плануватися зустріч лідерів нормандського формату”, – вважає президент України.

При цьому Зеленський визнав, що делегації країн Н4 на переговорах 11 вересня в Берліні не поставили крапку в багатьох питаннях. Тому буде ще одна зустріч на рівні політичних радників.

“Найголовніше рішення, яке сьогодні є – це дотримання та продовження режиму тиші. Чи задоволений я на 100%? Ні. Чи мали бойову втрату? Так. Але якщо ми йдемо до виконання Мінських угод, якщо ми йдемо до миру на сході нашої крани, перше і головне питання – це дотримання режиму тиші. Це значить, що наші хлопці не будуть гинути”, – наголосив Зеленський.

Він нагадав, що такого тривалого режиму припинення вогню на Донбасі не було за всі роки війни.

У свою чергу керівник офісу президента Андрій Єрмак також акцентував на тому, що українська делегація повернулася з переговорів у Берліні з головним результатом – була здобута підтримка режиму припинення вогню від представників усіх країн (зокрема й РФ).

Крім цього, Єрмак зазначив, що на зустрічі 11 вересня, крім радників Н4, вперше за останні роки були присутні представники ОБСЄ в Тристоронній контактній групі – спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та в ТКГ Гайді Грау і голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік.

“Це означає, що взаємодія та скоординована робота двох форматів (мінського та нормандського – “Н”) вийшла на більш високий рівень. І ми очікуємо від цього конкретних результатів вже на найближчому тижні – 15 вересня, коли відбудеться відеоконференція ТКГ”, – сказав керівник офісу президента.

Андрій Єрмак також повідомив, що в Берліні було досягнуто домовленості, що до кінця цього місяця представники Міжнародного комітету Червоного Хреста отримають безперешкодний доступ до утримуваних українських громадян на непідконтрольних територіях.

“Ми очікуємо, що це дуже прискорить процес повернення наших громадян. Ви знаєте, що ми маємо таке завдання від президента, і це наш пріоритет”, – наголосив Єрмак.

Він зазначив, що вже з понеділка команди радників почнуть працювати над підготовкою своєї наступної зустрічі, яка має відбутися впродовж декількох тижнів.

Читайте також:
На переговорах політрадників у Берліні не було протиріч щодо продовження режиму тиші на Донбасі, – Резніков

Нагадаємо, переговори за участю політичних радників глав держав нормандської четвірки (Україна, Росія, Німеччина, Франція) відбулися 11 вересня у відомстві федерального канцлера Німеччини в Берліні.

До складу української делегації увійшли голова офісу президента Андрій Єрмак, віцепрем’єр-міністр Олексій Резніков, член української делегації в ТКГ Андрій Костін, представники Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ та Служби безпеки України.
Перед зустріччю Єрмак заявляв, що прийшов час провести саміт лідерів країн нормандського формату.

Президент Володимир Зеленський покладав великі надії на зустріч політрадників в Берліні і висловлював сподівання, що після цих переговорів уже у вересні буде можливим саміт глав держав Н4 та що війну на Донбасі вдасться завершити вже цього року.

Однак після переговорів заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявив, що в Берліні питання про саміт лідерів “навіть не обговорювалося” і “підстав для його проведення немає”.

Попередня зустріч політичних радників Н4 відбулася 3 липня також у Берліні. За її підсумками російська сторона заявляла, що поки рано прогнозувати дату наступного саміту лідерів України, Росії, Німеччини та Франції, оскільки домовленості паризького саміту 9 грудня не виконано в повному обсязі.
Надалі із серпня зустріч радників була перенесена на вересень (за офіційною версією – у зв’язку з відрядженням радника Президента Франції Еммануеля Бонна, за неофіційною – через невдоволення Кремля відмовою Києва виконувати вимоги РФ щодо проведення виборів в ОРДЛО).

Читайте також:
Зустріч глав МЗС “нормандського формату” планують у вересні, після зустрічі радників лідерів, – Кулеба

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна