СБУ заблокувала активи 174 “контрабандних” компаній із санкційного списку РНБО

СБУ табличка

 

Служба безпеки України заблокувала активи 174 компаній, які потрапили під санкції Ради нацбезпеки й оборони за ймовірний зв’язок із контрабандною діяльністю.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

“20 підприємствам, до яких застосовано санкції, зупинено дію дозволів на брокерську діяльність, п’ятьом – зупинено дозволи на експлуатацію митних складів, а три підприємства виключено з переліку місць доставки”, – зазначається в повідомленні.

У відомстві нагадують, що саме СБУ подала пропозиції РНБО щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) у межах боротьби з системною контрабандою.

“Лише у першому півріччі за матеріалами СБУ накладено 18,7 млн грн штрафів за контрабанду, а 1,08 млрд грн – сума додаткового мита, яке порушники мають сплатити до Держбюджету”, – зазначають у Службі безпеки.

Окрім того, в першому півріччі 2021 року СБУ виявила порушень митних правил і в межах 53 досудових проваджень вилучила предметів контрабанди на загальну суму 207,6 млн грн. Серед предметів контрабанди – зброя, заборонені речовини, деревина, культурні цінності тощо.

Зокрема, СБУ запобігла контрабанді культурних цінностей до ЄС, організованій групою контрабандистів, які переправляли “товар” іноземним замовникам через міжнародний поштовий сервіс, вказуючи у деклараціях недостовірну інформацію. Правоохоронці вилучили колекцію предметів старовини на майже 1 мільйон доларів США.

Крім того, було викрито членів злочинної організації, які займалися незаконним придбанням, видобутком, переробкою та збутом бурштину до країн Близького Сходу та Східної Азії.

Під час проведених 67 обшуків у Києві, Рівненській та Київській областях було вилучено: понад 1 тонну бурштину-сирцю; майже 500 кг готових виробів з бурштину; 130 тис. доларів США та 30 тис. євро готівкою; мобільні термінали із встановленим спеціальним програмним забезпеченням для продажу “елітного бурштину”; 40 мотопомп із пожежними рукавами тощо.

Окрім того, СБУ розпочала 33 досудові розслідування щодо корупції на митницях. Про підозру повідомлено 40 особам, серед яких – в.о. начальника та начальник управління забезпечення протидії митним правопорушенням Східної митниці, начальник МП “Лисичанськ” і його заступник тощо.

Як писала “Новинарня“, на засіданнях РНБО 2 квітня і 15 квітня 2021 року було оприлюднено список суб’єктів, підозрюваних у контрабанді та порушенні митних правил, щодо яких були застосовані персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

Читайте також:
Унаслідок санкцій РНБО відсторонили ще 39 митників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна