Морська піхота теж буде в Силах реагування НАТО: на Олешківських пісках почали оцінку підрозділу

 

Десантно-штурмова рота окремого батальйону морської піхоти розпочала оцінювання щодо взаємосумісноті з підрозділам НАТО в рамках Концепції оперативних можливостей. Йдеться про так звану самооцінку 1-го рівня.

Заходи із самооцінки стартували на полігоні “Олешківські піски” у понеділок, 28 червня, і триватимуть протягом п’яти днів.

Оцінювання проводять дванадцять експертів НАТО з Німеччини, Канади, Чехії та Італії разом з представниками Збройних сил України на чолі з підполковником Збройних сил Німеччини Бернардом Холганом.

Фото: пресцентр ВМС ЗСУ

“Для мене та моєї команди велика честь знаходитись тут і оцінювати такий підрозділ, як ваш. Ми тут, щоб допомогти вам пройти усі кроки і стати взаємосумісними з підрозділами НАТО”,  – цитує Холгана пресцентр ВМС ЗСУ.

У перший день самооцінки відбувся стройовий огляд, під час якого експерти НАТО перевірили укомплектованість особовим складом, зброєю та технікою. Перевірили адміністративні питання, засоби зв’язку, логістичне забезпечення тощо.

Фото: пресцентр ВМС ЗСУ

Наступним етапом оцінки стане перевірка процесу прийняття військових рішень та виконання бойових завдань особовим складом десантно-штурмової роти.

Як повідомляє пресцентр ВМС ЗСУ, напередодні відбувся курс підготовки сертифікованих експертів з оцінки 1-го рівня за стандартами НАТО, який пройшли шість офіцерів морської піхоти.
Після завершення самооцінки вони отримають відповідні сертифікати, і матимуть право проводити оцінку 1-го рівня будь-якого підрозділу країн або партнерів НАТО.

Додамо також, що на Херсонщині урочисто відкрили берегову компоненту українсько-американських міжнародних навчань.

Як передали в пресцентрі ВМС ЗСУ, підрозділи морської піхоти, Державної прикордонної служби України та США, а також військовослужбовці з Грузії та Молдови відпрацьовуватимуть різні завдання у межах тактичної, вогневої, інженерної, повітряно-десантної підготовки, здійснюватимуть морське десантування тощо.

Читайте також:
Десантники теж залучатимуться до Сил реагування НАТО: триває оцінювання підрозділу

Як інформувала “Новинарня“, 24 червня 2019 року вперше в історії підрозділ з країни – не члена НАТО пройшов сертифікацію як підрозділ ССО (SOF) і має право залучатися в Сили швидкого реагування НАТО. . Цією частиною став 140-й центр Сил спеціальних операцій ЗС України, що проходив відповідні іспити у Литві від західних колег.

У червні 2021 року військовослужбовці 3-го окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго пройшли оцінювання НАТО першого рівня NEL-1.

NRF були створені на листопадовому саміті НАТО 2002 у Празі на заміну Союзного Командування Європи Мобільними Силами. Перші перемовини про реорганізації мобільних сил НАТО відбулись у серпні 2002 року у Варшаві з ініціативи міністра оборони США Дональда Рамсфелда. СШР перебувають у постійній бойовій готовності.
Складаються з військ сухопутних, спеціального призначення, повітряних, морських сил, щоготові впродовж 5 днів до проведення операцій евакуації чи реагування на кризові ситуації в усіх частинах світу. При значному військовому конфлікті (війні) повинні стримувати ворога до підходу основних сил до 30 днів.

Рішення про застосування СШР приймає Північноатлантична рада.

Сухопутні сили СШР НАТО силою бригади здатні провадити операції вимушеного силового входу (forced-entry). Морські сили виконують роль ударної групи з авіаносцем, сухопутної і амфібійної груп. Повітряні сили здатні провадити до 200 щоденних вильотів. В операціях можуть використати спеціальні підрозділи.

Читайте також:
Усі військові частини ССО залучатимуться до Сил реагування НАТО. Наступний – 3-й полк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна