Десантники теж залучатимуться до Сил реагування НАТО: триває оцінювання підрозділу

 

Десантно-штурмові війська Збройних сил України також планують бути залучені до Сил швидкого реагування НАТО. Наразі підрозділ одного з окремих десантно-штурмових батальйонів ДШВ проходить кількарівневе оцінювання.

Про це в ексклюзивному коментарі “Новинарні” повідомив начальник групи міжнародного військового співробітництва командування Десантно-штурмових військ ЗС України майор Андрій Ушаков.

Офіцер нагадав, що один із бойових підрозділів Сил спеціальних операцій ЗС України вже пройшов усі етапи оцінювання й наразі перебуває в резерві Сил реагування НАТО.

“Десантно-штурмові війська – у процесі відбору, який складається з чотирьох кроків: національна самооцінка першого рівня, оцінка НАТО першого рівня, самооцінка другого рівня та оцінка НАТО другого рівня. Якщо підрозділ складає успішно ці кроки під час якихось багатонаціональних, батальйонно-тактичних чи бригадно-тактичних навчань, то він зараховується в резерв Сил реагування НАТО”, – пояснює Ушаков.

Офіцер окреслив підрозділ, який першим із ДШВ зможе залучатися до Сил реагування НАТО – це одна з рот окремого десантно-штурмового батальйону. Безпосередньо номер цієї бойової військової частини в Командуванні ДШВ обіцяють озвучити після проходження батальйоном оцінювання.

“Наразі цей підрозділ знаходиться на другому кроці (оцінка НАТО першого рівня – “Н”). Два роки назад вони успішно пройшли перший крок – національну самооцінку. У минулому році через пандемію коронавірусу другий крок довелося перенести на 2021 рік. В цьому році під час міжнародних навчань “Rapid Trident 2021″ спланована оцінка цієї роти експертами країн НАТО”, – пояснив Ушаков.

З його слів, третій і четвертий кроки оцінювання сплановані на 2022 та 2023 роки, “якщо не завадять ніякі форс-мажорні обставини”.

“Один крок – один рік. Тобто, 2024 року перша рота цього батальйону зможе залучатися до Сил реагування НАТО“, – резюмував офіцер.

Як інформувала “Новинарня“, 24 червня 2019 року вперше в історії підрозділ з країни – не члена НАТО пройшов сертифікацію як підрозділ ССО (SOF) і має право залучатися в Сили швидкого реагування НАТО.
Підрозділ проходив відповідні іспити у Литві.

NRF були створені на листопадовому саміті НАТО 2002 у Празі на заміну Союзного Командування Європи Мобільними Силами. Перші перемовини про реорганізації мобільних сил НАТО відбулись у серпні 2002 року у Варшаві з ініціативи міністра оборони США Дональда Рамсфелда. СШР перебувають у постійній бойовій готовності.
Складаються з військ сухопутних, спеціального призначення, повітряних, морських сил, щоготові впродовж 5 днів до проведення операцій евакуації чи реагування на кризові ситуації в усіх частинах світу. При значному військовому конфлікті (війні) повинні стримувати ворога до підходу основних сил до 30 днів.

Рішення про застосування СШР приймає Північноатлантична рада.

Сухопутні сили СШР НАТО силою бригади здатні провадити операції вимушеного силового входу (forced-entry). Морські сили виконують роль ударної групи з авіаносцем, сухопутної і амфібійної груп. Повітряні сили здатні провадити до 200 щоденних вильотів. В операціях можуть використати спеціальні підрозділи.

підготувала Людмила Кліщук

Читайте також:
Усі військові частини ССО залучатимуться до Сил реагування НАТО. Наступний – 3-й полк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.