Іран відмовився надавати експертам МАГАТЕ інформацію про ядерні об’єкти

 

Іран категорично відмовився надавати Міжнародній організації атомної енергії фото частини своїх ядерних об’єктів

Про це інформує “Радіо Свобода”.

Тегеран заявив, що ніколи не надасть МАГАТЕ фотографії деяких своїх ядерних об’єктів зсередини, адже чинність домовленості про це скінчилася.

“Усі дані й зображення залишаться в руках Ірану”, – заявив спікер іранського парламенту Могаммад Багер Галібаф.

МАГАТЕ і Тегеран уклали домовленість про моніторинг у лютому 2021 року, пізніше її чинність продовжили ще на місяць – до 24 червня. Домовленість мала на меті послабити наслідки відмови Ірану від співпраці з ядерним агентством ООН і передбачала моніторинг певної діяльності Ірану, який інакше був би припинений відразу. Зокрема, за домовленістю МАГАТЕ отримувало і аналізувало фотографії з камер спостереження, встановлених на іранських ядерних об’єктах.

Наразі Іран веде непрямі переговори зі США про поновлення чинності багатосторонньої ядерної угоди 2015 року, яка обмежувала ядерну програму Ірану в обмін на зняття міжнародних санкцій.

Читайте також:
Блокуванням доступу МАГАТЕ до ОРДЛО РФ порушує Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, – Кравчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна