Україна відмовилася засуджувати порушення прав людини в КНР, інакше не отримала б вакцину CoronaVac, – АР

 

Пекін змусив Київ відректися від підтримки заклику щодо посилення контролю за дотриманням прав людини в Китайській Народній Республіці. Щоби домогтися свого, Китай шантажував Україну затримками поставок вакцини від COVID-19.

Про це у п’ятницю, 25 червня, повідомило Associated Press із посиланням на двох західних дипломатів, що надали інформацію на умовах анонімності.

Раніше Канада передала до Ради з питань дотримання прав людини в Женеві заяву, в якій Китай закликають забезпечити безперешкодний доступ міжнародних спостерігачів до Сіньцзян-Уйгурського автономного регіону, де мешкають уйгури та інші національні меншини.

Правозахисні організації повідомляють про жахливі умови утримання та трудову експлуатацію нацменшин у так званих “виховних таборах” у Сіньцзяні. Китай традиційно заперечує ці закиди.

Україна стала однією із понад 40 держав, які підтримали заклик Канади. Однак у четвер, 24 червня, українська делегація відкликала свою підтримку.

За даними AP, Пекін пригрозив заблокувати постачання 500 тисяч доз вакцини від коронавірусу до України.

В обмін на постачання вакцин Пекін вимагав, щоби Київ не підтримав документ, стверджують дипломати, на яких посилається агенція.

Як відомо, Україна замовила 1,9 мільйона доз вакцин CoronaVac виробництва китайського концерну Sinovac Biotech. На початку травня Україна отримала 1,2 мільйона доз вакцин.

Китайський уряд і раніше вдавався до тиску на інші країни, щоб ті не критикували ситуацію навколо дотримання прав людини в Китаї, стверджує Associated Press.

Рада з питань дотримання прав людини в Женеві засідатиме до 13 липня. Протягом цього часу держави можуть засвідчувати свою підтримку заяв і резолюцій.

Читайте також:
Китай не був “повністю відвертим”: США закликають розслідувати походження COVID-19

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна