РФ демонструє готовність до комплексних дій із видавлювання НАТО з Чорного моря та ізоляції України, – Гончар

Михайло Гончар,
експерт із міжнародних енергетичних та безпекових відносин, президент Центру глобалістики “Стратегія ХХІ”

(FB)

Отже, в Чорному морі стає гаряче. Прогнозовано.

Коли вперше в 2019-му РФ обмежила зону проведення навчань Sea Breeze-2019, це проковтнули як у Києві, так і в Брюсселі та Вашингтоні, Лондоні, інших столицях країн-членів Альянсу.

У 2020 році історія повторилася. Тепер вже російський корабель намагався вигнати іспанський фрегат, який прямував на навчання Sea Breeze-2020 з “виключної морської економічної зони Росії”(!) в районі захоплених у 2014-му українських видобувних платформ.

Попереджували, так би мовити, словом. Хоча іспанець не послухав і продовжив свій курс, проте жодних висновків знову ж таки зроблено не було.

Тепер Пу з Шойгу вирішили діяти не тільки словом, але й зброєю. Однак, судячи з активності російського посольства в США, повідомлень ТАСС, іншого росагітпропу, виклик британського посла в Москві до МЗС РФ, повідомлень МО РФ, мова йде про комплексну, заздалегідь підготовлену операцію, метою якої може бути підготовка до блокади українського узбережжя та видавлюванню НАТО з Чорного моря. Ставка робиться на те, що Альянс на загострення з Росією не піде, як це вже було раніше.

Ймовірно зустріч з Байденом додала Пу впевненості в цьому, як і неприйняття НАТО на саміті стратегії по Чорному морю. Сюди же варто додати і невходження у Чорне море у квітні на піку ескалації Росією військових приготувань, двох американських бойових кораблів. Це теж було розцінено як прояв слабкості, мовляв, “враг дрогнул”. І ось тепер вирішили дотиснути через застосування попереджувального вогню проти британського корабля. До цього же слід віднести і застосування GPS-спуфінгу, на що звертав увагу Андрій Клименко.

Не виключено, що “вторгнення в територіальні води” британського есмінця і було зроблено росіянами із застосуванням саме спуфінгу.

Не знаю, чи відважаться на жорсткі дії у відповідь наші партнери з Альянсу, але можливість симетрично-асиметричних дій у США, Британії та НАТО є. Достатньо вислати групу бойових кораблів в Балтійське море для раптових навчань з перевірки злагодженості ВМС Альянсу в зоні добудови Північного потоку-2. Зону закрити, всі шаланди, які туди нагнав “Газпром” вигнати. НАТО є там що захищати, бо у тій зоні проходять важливі лінії волоконно-оптичного зв’язку….

Діяти на два фронти Пу не здатний. А якщо додати сюди ще можливість блокади силами 6-го флоту США ВМБ в сирійському Тартусі, то Росії буде непереливки…

Спостерігаємо далі.

Upd.: Хоча і надійшли спростування, але це не знімає проблеми. Цей інформаційний вкид росіян демонструє їхню готовність до комплексних дій з метою видавлювання НАТО з Чорного моря та ізоляції України. Робити ж вигляд, що нічого не трапилося, мала місце просто інформаційна провокація росіян, до чого, мовляв, усі звикли, загрожуватиме реальним casus belli, який вони, як зараз пересвідчуємося, можуть майстерно зробити.

Читайте також:
Угода про “припинення вогню” на Донбасі може стати прикриттям для “принуждения к миру”, – Гончар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна