Пашинян зберіг владу на дострокових виборах у Вірменії

 

Політична сила чинного глави уряду Вірменії Нікола Пашиняна перемогла на дострокових парламентських виборах, що відбулися 20 червня.

Як повідомив Центрвиборчком Вірменії вранці 21 червня, за підсумками підрахунку бюлетенів з усіх 2008 виборчих дільниць, партія Пашиняна “Громадянський договір” набрала 53,9% голосів. Блок експрезидента Роберта Кочаряна “Вірменія” здобув 21,0%.

Явка на виборах до парламенту Вірменії склала 49,4%. Прохідний бар’єр для партійних блоків становив 7%, для партій – 5%.

Найбільш проросійськими у виборчій кампанії були опозиційний блок “Вірменія” колишнього президента Кочаряна та блок “Маю честь”, який очолюють експрезидент Серж Саргсян і колишній голова Служби нацбезпеки Артур Ванецян.

У блоці “Маю честь” заявляли зокрема про необхідність визнання окупованого Криму частиною Росії. Він набрав 5,2% і не мав би потрапити до Національних зборів. Однак вірменська конституція вимагає присутності у парламенті щонайменше трьох політичних сил. Через це блок “Маю честь”, імовірно, теж пройде до парламенту, пише “Європейська правда”.

Партія “Процвітаюча Вірменія” олігарха Гагіка Царукяна набирає 3,9%. На п’ятому місці – проєвропейська партія “Республіка” – 3%.

Загалом у виборах взяли участь 21 партія і чотири політичні блоки.

За словами Нікола Пашиняна, вірменський народ за три роки “здійснив другу революцію” – цього разу “сталеву”.

“Ми передбачали, що під час цих виборів народ Вірменії повинен здобути перемогу, що і сталося”, – зазначив в.о. глави уряду. Тепер Пашинян має намір провести консультації з усіма “здоровими політичними силами”.

Тим часом блок експрезидента Кочаряна “Вірменія” не має наміру визнавати підсумки виборів. “Опубліковані ЦВК результати голосування “є спірними і не вселяють довіри”, а також” суперечать процесам у суспільному житті, які спостерігалися останні вісім місяців”, – ідеться в заяві блоку.

Ця політична сила має намір “ретельно вивчити здогадні й зафіксовані порушення”.

Вибори у Вірменії відбулися проходять на тлі затяжної політичної кризи, зумовленої політичною боротьбою всередині країни та розчаруванням після поразки у війні за Нагірний Карабах восени 2020 року.
Як пише “ЄП”, ці вибори могли стати шансом для Росії поквитатися за вірменську “оксамитову” революцію 2018 року та призвести до остаточної перемоги у Вірменії проросійського курсу – замість спроб зберегти багатовекторну політику й мати тісні відносини з європейськими країнами.
Нікол Пашинян був очолив уряд після оксамитової революції навесні 2018 року. 25 квітня 2021 року він подав у відставку, щоб розв’язати політичну кризу і знову ствердитися у владі.

Читайте також:
Пашинян попросив Путіна про військову допомогу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна