Частина фракції “Голос” допомогла протягнути в порядок денний ВР зміну мовного закону

доповнено

П’ятеро народних депутатів від фракції “Голос” підтримали внесення до порядку денного засідання Верховної Ради законопроєктів, що скасовують норму про українську мову в трансляції телесеріалів, рекламі й політичній агітації.

Про це під час ранкового засідання ВР у вівторок, 15 червня, повідомила народна депутатка від “Голосу” Олександра Устінова, яка перебуває в опозиції до керівництва партії і фракції “Голос”.

“Щойно голосами групи Железняка і Рудик, а саме Романа Костенка, Ярослава Рущишина, Кіри Рудик, Андрія Осадчука та Ярослава Железняка, протягли в порядок денний законопроєкти №№5554, 5554-1 про російську мову. 227 “за”! Зіграв кожен голос. Тепер знаєте, кому подякувати особисто”, – написала вона у фейсбуці.

“Просто зараз Зеленський і його команда розгорнули найнахабніший з часів Януковича наступ на українську мову. Днями парламент провалив незаконну спробу пропхати в порядок денний законопроєкти №5554, 5554-1, які зривають набуття чинності норми закону про українську мову щодо демонстрування фільмів. Але сьогодні ці проєкти знову стоять до включення до порядку денного у внесеній спікером постанові”, – сказав під час виступу нардеп від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович.

Опісля голова фракції “Голос” Ярослав Железняк зазначив, що “сьогодні в залі відбулася прикра помилка”, та що відкликає свій голос за включення законопроєкту №5554 до порядку денного. Хоча, визнав Железняк, така заява не впливає на результат голосування.

“Постанови про відкликання голосів вже подані мною і колегами. Це не допоможе юридично, але відображає позицію. Що стосується самих законів, то їх включення в порядок денний не є етапом прийняття закону, хоча звичайно дає більше можливостей маніпулювати цим”, – написав Железняк у фейсбуці, опублікувавши фото відповідної заяви на ім’я голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.

“Це була помилка. Закон був схований в порядку денному…” – написав також голова фракції в коментарі до допису Устінової.

Водночас колеги та багато коментаторів вказали на те, що депутатів попереджали про загрози законопроєкту 5554, та що “помилково” включення його до порядку денного підтримали лише ті нардепи від “Голосу”, які більш лояльні до влади.

“Так виглядає зрада і підтримка московсько-олігархічного заколоту. Верховна Рада 227 голосами протягнула зміни до порядку денного сесії, всупереч регламенту включивши до порядку денного проєкти законів №№5554 і 5554-1. Ті самі, які зривають набуття 16 липня чинності норм закону про демонстрацію на телебаченні фільмів українською мовою“, – зазначив громадський діяч, співкоординатор “Руху добровольців “Простір свободи” Тарас Шамайда у фейсбуці.

За його словами, народні депутати “розповідають, що “не прочитали”, “не побачили”, “не почули”, але це абсурд. Весь ранок про цю небезпеку говорилося в залі, а Володимир В’ятрович мав два виступи на цю тему, і всі чудово знали і розуміли, за що голосують. До речі, за російсько-олігархічний заколот проголосував і новоспечений нардеп Вірастюк, якого “слуги” за вуха через суди втягнули в парламент на Івано-Франківщині”, – додав Шамайда.

Нагадаємо, напередодні народні депутати України, зокрема Володимир В’ятрович і Микола Княжицький від “ЄС” зірвали засідання комітету Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики, на якому збиралися розглянути відстрочку перекладу фільмів і серіалів українською мовою.

Читайте також:
Омбудсмен Кремінь заявив про спробу мовної контрреволюції в Раді

Кінематографісти закликають нардепів не голосувати за законопроєкти про відтермінування показу фільмів українською

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна