У Раді провалили голосування щодо зміни закону про мову

 

Верховна Рада не підтримала включення в порядок денний сесії законопроєкту №5554, який передбачає відкласти норму мовного закону про транслювання кіно- і телепродукції державною мовою з 17 липня 2021 року.

Як передає “Новинарня“, на ранковому засіданні у вівторок, 1 червня, “за” проголосували 204 народні депутати.

Із них 172 – “слуги народу”, 15 – члени “ОПЗЖ”, 9 – позафракційні, 7 – “За майбутнє”, 1 – “ЄС” (Мустафа Джемілєв).

Зміни до мовного закону були закладені в проєкті 5554 авторства “слуг народу” Потураєва і Кравчук під назвою “Про внесення змін до деяких законів щодо підтримки вітчизняних виробників теле- та кінопродукції в період встановлення карантину у зв’язку із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”.

Однак представники “Європейської солідарності” заявили, що насправді ця ініціатива не має відношення до наслідків карантину, і теле- й кіновиробники за два роки мали вдосталь часу, щоб привести свою продукцію у відповідність до вимог мовного закону.

Виступаючи з трибуни, депутат від “ЄС” Микола Княжицький заявив: “У цьому парламенті нашого скликання є добра традиція – перед введенням в дію кожного нового етапу закону про мову деякі депутати реєструють проєкт закону про його відтермінування. Так було з освітою влітку минулого року, зі споживчими відносинами взимку. Так зараз є із законопроєктом 5545. Цей закон пропонує відтермінувати на невизначений термін, так би мовити, до завершення карантину, який невідомо коли завершиться, норму, яка каже, що демонстрація всіх фільмів і серіалів, як в кінотеатрах, так і на телебаченні має здійснюватися виключно державною мовою”.

“Ця антиукраїнська норма вводиться під впливом тих виробників продукції, які є найбільшими виробниками продукції для країни-агресора, для РФ. І хочуть без перекладу заполонити український ефір телебачення і кінематографа. Ця норма насправді позбавляє роботи величезної кількості працівників української кіногалузі, за рахунок залучення студій, акторів, сотень інших творчих працівників до створення україномовного перекладу фільмів і озвучки. Ці люди в умовах карантину виживають. Ця норма викидає їх на вулицю. Ця норма не для кого не була несподіванкою тому що ми й відтермінували в дію введення цієї норма на два роки, для того, аби ті, хто виробляє продукт, підготувалися до цього”, – пояснив Княжицький.

“Крім того, ця норма, те що хочуть зробити зараз, прямо суперечить регламенту. 93-тя стаття регламенту дає 30 днів комітетам, щоб зробити висновок чи потрібно включати проєкт до порядку денного. В 96-й статті прямо сказано – питання про включення законопроєкту до порядку денного сесії розглядається ВР після ухвалення висновку головного комітету. Не було жодного засідання комітету, це пряме порушення регламенту”, – наголосив депутат.

“Антиукраїнські сили, спекулюючи, заграючи перед агресором, хочуть знову знищити український закон про мову. Не дамо цього зробити. Тому що наша мова – це на просто слово, це не просто гуманітарна політика, це головний наш захист від агресора. Це захист Києва, Львова, Харкова, Одеси. Не допустимо знищення закону про мов”, – заявив Княжицький.

“Ці норми (із законопроєкту 5554) – в інтересах Росії, їх продавлює президент Зеленський із порушенням регламенту Верховної Ради”, – також сказав журналістам нардеп Володимир В’ятрович.

Під час голосування він стояв біля президії і скандував “ганьба!”

Депутат Олег Синютка назвав провал голосування за внесення законопроєкту 5554 у порядок денний перемогою українських сил у парламенті.

Читайте також:
Під прикриттям ковіду: “Влада почала найзухваліший наступ на закон про мову”. ЗАЯВА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна