Go-A, “Гайдамаки”, “Мандри”, театральні прем’єри і політичні дискусії – в Карпатах напередодні Дня Конституції

 

На Івано-Франківщині готуються до проведення вже традиційного форуму Via Carpatia. Цього разу він має назву “Капітал свободи: 30 років культурної незалежності”.
Як розповіли в пресслужбі фестивалю, 25-27 червня 2021 року в селі Криворівня та смт Верховина зберуться зіркові музичні гурти, відбуватимуться театральні постановки та дискусії про культуру й суспільство.

Музична програма буде представлена відомими гуртами. Нова зірка української культурної дипломатії Go-A після виступу на “Євробаченні” заспіває у Верховині.

Катерина Павленко, солістка гурту Go_A, сказала: “Цей фестиваль близький нам по духу, ми з ним маємо спільний інтерес – переосмислення української культурної спадщини. Адже робота з фольклором – це не просто довільно змінювати народні пісні, до них слід підходити з повагою і розумінням, щоб зберегти неповторну душу пісні. Нам цікаво відчути, як електроніка і сучасні ритми відбиватимуться від гір довкола Верховини. Криворівня – це вже понад сто років “місце сили”, ще тоді тут на літо збирались письменники, етнографи, до яких ми зараз ставимось із таким пієтетом. Думаю, це хороша ідея – проводити фестиваль у такому енергетично насиченому місці”.

Гурт “Гайдамаки” приїде на форум із прем’єрою: представить пісні з нового музичного проєкту “Тріумф Слова” на вірші поетів Розстріляного Відродження.

“Це своєрідна співана антологія української поезії 1920-30-х років, яку ми маємо на меті популяризувати серед української молоді. Тексти оживуть в сучасному звучанні і не залишать жодного слухача байдужим”, – розповів лідер фолк-рок-гурту Олександр Ярмола.

Також у Карпатах виступатимуть гурти “Мандри”, “Кораллі”, Мирон Блощичак. Проєкт Hutsul Planet вперше з’явиться на великій сцені із прем’єрою альбому “Весняні думи”.

Ростислав Держипільський і Галина Баранкевич поставлять просто неба драму-концерт “Вигнані з раю” з Івано-Франківським національним драматичним театром. Також театр готує прем’єру — “Гуцульське весілля” за творами українських класиків.

Під час форуму відбудуться панельні дискусії на теми на перетині культури й політики. На локації в Криворівні та в прямому ефірі каналу “Еспресо” дискутуватимуть провідні політологи, історики, культурологи, письменники, режисери.

Також на форумі у рамках літературного “Кола Вінценза” пройде книжкова толока, де гості зможуть придбати книжки та відвідати цікаві події для дітей та дорослих. У Музеї Гуцульщини у Верховині презентують повернення бібліотеки Станіслава Вінценза до України та виставку картин художників Миколи та Людмили Рибенчуків “Світочі Гуцульщини”.
Традиційно буде вручено премію Станіслава Вінценза “За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів”.

“Цьогоріч міжнародний форум Via Carpatia відбудеться вчетверте. Традиційно мальовнича Гуцульщина прийматиме українських та європейських інтелектуалів, політиків, громадських діячів та митців. Будемо говорити про культуру в контексті Незалежності, її становлення за останні 30 років, а також про найновішу історичну перспективу. Це тісно пов’язані теми, адже становлення нації неможливе без уваги до своєї культури… Це – форум прем’єр, форум явищ”, – наголосив ініціатор Via Carpatia, нардеп від “ЄС” Микола Княжицький.

Вхід на Via Carpatia – вільний.

Організатори: ГО “Верховина — квітка Карпат”, “Всеукраїнський демократичний форум”, телеканал “Еспресо” за підтримки Українського культурного фонду, Українського інституту книги.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна