“Не добивайте «зелених» інвесторів”: Асоціація сонячної енергетики обурена намірами уряду ввести акциз на ВДЕ

 

Виробники електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) обурені намірами уряду запровадити оподаткування акцизним податком операцій з продажу “зеленої” енергії і закликають парламент не підтримувати відповідні зміни до Податкового кодексу як такі, що можуть призвести до відтоку іноземних інвестицій з України.

Як повідомили “Новинарні” у пресслужбі Асоціації сонячної енергетики України, яка об’єднує понад 50 компаній та груп компаній власників промислових сонячних станцій, про це йдеться в листі виконавчого директора АСЕУ Артема Семенишина до голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данила Гетманцева.

Запропоновані Міністерством фінансів зміни до Податкового кодексу, якими, зокрема, пропонується запровадити акциз на чисту “зелену” енергію зі ставкою 3,2%, Кабінет Міністрів затвердив на своєму засіданні 12 травня.

В АСЕУ переконані, що запровадження оподаткування акцизним податком операцій з продажу “зеленої” енергії порушує принцип стабільності податкового законодавства. Також представники сонячної індустрії зазначають, що ця ініціатива суперечить державним гарантіям, які були надані Кабміном 10 червня 2020 року в рамках Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики в України.

“Як наслідок – встановлення акцизного податку на «зелену» електроенергію де-факто погіршить умови економічної діяльності виробників із ВДЕ, що буде грубим порушенням прав інвесторів, зашкодить інвестиційному клімату всієї держави та унеможливить залучення коштів у нові екологічні проєкти“, – підкреслюють в Асоціації.

“За інформацією Національного банку України, на тлі минулорічної кризи в галузі ВДЕ чистий відтік прямих іноземних інвестицій з України у 2020 році склав 868,2 мільйона доларів, тоді як у 2019 році чистий приплив склав 5,860 мільярда”, – наголошується в листі.

Читайте також:
Асоціація сонячної енергетики заявила про “системне обмеження” з боку держави
та недоречний імпорт, зокрема з РФ

Також в АСЕУ нагадують, що держава досі не виконала свої зобов’язання щодо
виплати заборгованості виробникам ВДЕ за 2020 рік (за даними видання “Економічна правда”, наразі ця заборгованість становить близько 20 мільярдів гривень).

Окрім того, як зазначають в Асоціації, держава повністю не розрахувалася з виробниками за придбану “зелену” за жоден місяць 2021 року. І ухвалення запропонованих змін до Податкового кодексу “лише стане черговим поштовхом до провокації нового витка кризи на ринку електроенергетики та відтоку іноземних інвестицій“, зауважують в АСЕУ.

І попереджають, що позбавлення виробників із сонячних та вітрових електростанцій гарантованої державою ставки на сплату акцизного податку “спровокує ініціювання нових міжнародних арбітражних процесів проти України з боку інвесторів у об’єкти ВДЕ-генерації, які вже розпочалися минулого року”.

“Разом із тим, введення акцизу на електроенергію із ВДЕ загрожує задекларованому курсу України стати учасницею «Європейської зеленої угоди» та передбаченої Енергетичною стратегією України цілі досягнути частки ВДЕ на рівні 25% до 2035 року”, – зауважують в Асоціації.

І додають, що “позиціювання відповідних змін до ПК України як «антиолігархічних» не відповідає такій меті, адже запропоновані урядом зміни найбільш боляче вдарять по всіх виробниках електроенергії з ВДЕ, в тому числі й по представниках малої генерації, яких на сьогодні налічується понад 700 тільки у сфері сонячної енергетики”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна