Асоціація сонячної енергетики заявила про “системне обмеження” з боку держави та недоречний імпорт, зокрема з РФ

 

Асоціація сонячної енергетики України, яка об’єднує понад 45 компаній та груп компаній власників промислових сонячних станцій, заявила про “системні обмеження генерації з ВДЕ” (відновлюваних джерел енергії), що може бути пов’язано зі збільшенням імпорту електроенергії.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в листі директора АСЕУ Артема Семенишина до голови НКРЕКП – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Представники сонячної генерації нагадують, що “законом України “Про альтернативні джерела енергії”(…) чітко передбачено, що основними засадами державної політики у сфері альтернативних джерел енергії є нарощування обсягів виробництва та споживання енергії, виробленої з альтернативних джерел, з метою економного витрачання традиційних паливно-енергетичних ресурсів та зменшення залежності України від їх імпорту… Попри це, ми протягом березня 2021 року та попередніх періодів у 2020 році спостерігаємо прямо протилежну тенденцію, коли за рахунок систематичних обмежень джерел альтернативної енергетики збільшується частка імпорту електричної енергії в Україну”.

Як відомо, з лютого 2021 року влада України відновила імпорт електроенергії, зокрема, із країни-агресора – Російської Федерації, викликавши обурення частини опозиції та громадянського суспільства.

Крім того, АСЕУ заявила про наявні нормативні колізії в актах регулятора, що призвели до утисків усіх виробників “зеленої” електроенергії, що виливаються в неминучі штрафи генерації.

“…Доводимо до вашого відома наявність серйозної правової колізії в нормативних актах Регулятора, котра вже призвела до того, що виробники з ВДЕ несуть відповідальність за небаланси, але в той же час – не можуть їм запобігти у разі отримання команд диспетчера щодо зменшення навантаження. Це питання з кожним днем стає все більш критичним для галузі ВДЕ”, – ідеться в листі Асоціації сонячної енергетики України.
“Враховуючи відсутність законодавчого врегулювання цієї правової колізії, виробники несуть відповідальність або за невиконання команд, або за небаланси, які, де-юре, допущені не з їх вини”, – сказано у зверненні, де міститься також юридичне пояснення щодо неприпустимості таких обмежень.

Відтак громадська спілка “Асоціація сонячної енергетики України” просить розглянути висловлені зауваження та негайно ухвалити відповідні зміни до постанови НКРЕКП, які “унеможливлять застосування штрафів за небаланси, що спричиненні виконанням диспетчерських команд на зменшення навантаження”.

* Матеріал розміщено в рамках інформаційної співпраці “Новинарні” з АСЕУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна