“Свідомий тиск на зелену енергетику”: в Асоціації сонячної енергетики скаржаться на обмеження з боку державного оператора

 

Виробники електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) знову скаржаться на масштабні обмеження “зеленої” енергетики з боку оператора системи передачі.

Про це “Новинарні” повідомили у пресслужбі Асоціації сонячної енергетики України (АСЕУ), яка об’єднує понад 45 компаній та груп компаній власників промислових сонячних станцій.

Як зазначають учасники АСЕУ, диспетчери оператора системи передачі (яким є національна енергетична компанія “Укренерго” – “Н”) надавали “зеленій” генерації команди на розвантаження два дні підряд – у суботу і неділю.

Зокрема, в суботу, 10 квітня, майже на шість годин довелося обмежити виробництво електроенергії з ВДЕ до 36 % виробникам із Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Херсонської, Черкаської та низки інших областей.

У неділю, 11 квітня, обмеження зачепили Херсонську, Вінницьку, Житомирську, Тернопільську, Харківську, Черкаську та інші області.

Електростанції працювали на потужність від 5 до 25 % від встановленої, повідомляють в АСЕУ. Зазначається, що обмеження ВДЕ вперше тривали “рекордні 12 годин”.

Як наголошують в Асоціації, згідно з Правилами ринку, застосування обмежень виробників ВДЕ може відбуватися виключно в тому разі, якщо всі наявні заявки інших учасників ринку балансування на зменшення їхнього навантаження прийняті або в разі настання форсмажорної ситуації, яка спричинила системні обмеження всього енергетичного сектору.

“Сотні виробників з ВДЕ по всій Україні стурбовані тим, що відбувається. З 1 по 11 квітня виробники «зеленої» енергії були обмежені 4 дні. Якщо команди на обмеження надаються так часто – це свідчить про системні дисбаланси в роботі електроенергетичного комплексу“, – наголосив керівник Асоціації сонячної енергетики Артем Семенишин.

Виробники вважають такі дії оператора свідомим тиском на “зелену” енергетику з боку державних органів та установ і заявляються, що будуть відстоювати свої права та стягувати компенсації за обмеження через судові інстанції.

“Внаслідок обмежень, виробники чистої електроенергії можуть отримати збитки, адже ще й досі жодна компанія не отримала передбаченої Законом компенсації за вимушені відключення, які відбулися минулого року”, – наголошують в АСЕУ.

Також примусові обмеження генерації спричиняють виникнення небалансів, за які виробники наразі зобов’язані платити штрафи.

“АСЕУ вбачає в діючих нормативних актах Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, правову колізію, яку необхідно терміново вирішити. З цією метою Асоціація сонячної енергетики України звернулася 2 квітня до голови НКРЕКП Валерія Тарасюка.

Як нагадують в Асоціації, перші у 2021 році обмеження виробників екологічно чистої енергії відбулися ще 11 березня.

Водночас в “Укренерго збільшення обмежень щодо виробників ВДЕ протягом 10-11 квітня пояснюють загальним зменшенням споживання електроенергії в ці дні на 2,2% – “внаслідок сезонного потепління”.

“Водночас, також через потепління, значно зросли обсяги виробництва електроенергії з соняних та вітрових електростанцій у денні години, на які припадає зменшення споживання. Наприклад, 10 квітня о 10:00 потужність ВДЕ становила 2,8 ГВт, тоді як у будні дні того ж тижня — 1,3 ГВт, а у попередню суботу, 3 квітня – 2,1 ГВт”, – зазначають в “Укренерго”.

Як стверджують у компанії, для балансування енергосистеми в періоди зниженого споживання та одночасно інтенсивної генерації на СЕС та ВЕС 10-11 квітня диспетчерським центром НЕК “Укренерго”” було віддано всі можливі команди на розвантаження, зокрема за заявками виробників в межах балансуючого ринку, та були використані всі доступні резерви, окрім виробників із ВДЕ. Також було вичерпано всі можливості для збільшення споживання шляхом роботи ГАЕС в насосному режимі”.

“Однак вжитих заходів не вистачило, тому було віддано команди на розвантаження ВДЕ сумарною величиною 4 341 МВт (за дві доби разом)”, – зазначили в оператора системи передачі.

В “Укренерго” також нагадали про зміни до Правил ринку, що набрали чинності з 1 січня 2021 року, відповідно до яких передбачено компенсацію за невідпущену в результаті диспетчерського обмеження електроенергію з ВДЕ “лише тим виробникам, які приєдналися до публічного договору на зменшення навантаження та підключені до Системи керування обмеженнями ВДЕ, а також виконали всі вимоги щодо передачі телевимірів, подачі пропозицій на розвантаження тощо”.

Читайте також:
Асоціація сонячної енергетики заявила про “системне обмеження” з боку держави
та недоречний імпорт, зокрема з РФ

* Матеріал розміщено в рамках інформаційної співпраці “Новинарні” з АСЕУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна