РФ і Білорусь обговорюють відкриття авіарейсів у Крим, – Лукашенко

 

Самопроголошений президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко на нараді з питань співробітництва з Російською Федерацією заявив, що зараз РБ і Росія вивчають питання про відкриття авіарейсів в окупований Крим.

Про це повідомляє інформагентство БелТА у вівторок, 1 червня.

“Зараз закрили небо (українці, – “Н”). Я Володимирові Путіну сказав: “Ти подумай, як нам потрапити в Крим. Не через Польщу ж ми полетимо: туди теж не пускають … Закрили небо – ну що ж, є і більш відкриті держави, через які ми завжди можемо потрапити в Крим”, – заявив Лукашенко.

Він уточнив, що Білорусь і Росія вже вивчають питання про відкриття авіарейсів на окупований РФ півострів. Відповідне доручення дали профільним відомствам.

При цьому Лукашенко нагадав, що у Білорусі “є свій санаторій у Криму, в Місхорі, куди люди завжди їздили, літали”.

Раніше Лукашенко і президент РФ Путін доручили міністрам транспорту в найкоротші строки визначити міста Росії для польотів білоруського перевізника “Білавіа”.

Читайте також:
Україна разом зі ще 20 державами вимагає негайно звільнити
білоруського журналіста Протасевича

Як писала “Новинарня“, 23 травня білоруські силовики затримали ексредактора опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту літака ірландської авіакомпанії Ryanair, що здійснював рейс із грецьких Афін до литовського Вільнюса.
Для цього Білорусь підняла в повітря військовий винищувач і змусила літак здійснити посадку в Мінську, хоча лайнер був ближче до Вільнюса. Усіх пасажирів змусили вийти й кілька годин обшукували та не пускали назад у літак. Зрештою повітряному судну дозволили вилетіти в аеропорт призначення.
Крім Протасевича, була затримана його дівчина Софія Сапега, яка разом із ним літала на відпочинок у Грецію. За даними Європейського гуманітарного університету (розташованого у столиці Литви Вільнюсі), де вона навчається, Софія – громадянка Росії.
Імовірно, повідомлення про мінування літака, на підставі якого лайнер посадили в Мінську, інспірувало КДБ Білорусі у співпраці з російськими спецслужбами.
Примусова посадка іноземного літака в Білорусі викликала різке засудження у США, Євросоюзі та в МЗС України. Польща і Литва назвали її “актом державного тероризму”.
Після цього Україна та захід почали вдаватися до санкцій проти Білорусі та закривати авіасполучення.

Читайте також:
Пів мільярда доларів кредиту і “турбота” про дівчину Протасевича:
результати зустрічі Путіна і Лукашенка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна