Ердоган назвав дату будівництва каналу Стамбул, що може скасувати чорноморську конвенцію Монтре

 

Церемонія початку будівництва каналу Стамбул, який сполучить Чорне і Мармурове моря в обхід протоки Босфор, намічена на кінець червня 2021 року.

Про це оголосив президент Туреччини Реджеп Ердоган на відкритті телевежі в районі Чамлиджа в Стамбулі в суботу, 29 травня.

“Безумовно, знайдуться ті, хто висловить стурбованість цим мегапроектом. Це нас не зупинить”, – сказав Ердоган, якого цитує державна інформагенція “Анадолу”.

За словами президента, реалізація проєкту канал Стамбул підвищить геостратегічну значущість турецького мегаполіса.

“На правому і лівому берегах нової штучної водної артерії Туреччини будуть побудовані два міста. Ці міста прикрасять вигляд Стамбула”, – сказав глава держави.

Реджеп Ердоган. Фото: Анадолу

Як відомо, штучний канал Стамбул завдовжки близько 45 км планується прокласти на захід від Босфору і центральної частини міста Стамбул.
Після того, як наприкінці березня 2021 року влада Туреччини затвердила проєкт Kanal İstanbul, почали лунати припущення, що цього каналу не буде стосуватися конвенція Монтре, яка регулює судноплавство турецькими протоками Босфор і Дарданелли.

Конвенція Монтре – міжнародний договір, укладений 1936 року, що відіграв важливу роль для безпеки Турецької Республіки і нейтралітету, якого свого часу дотримувалася ця країна.

Конвенція Монтре повернула Туреччині контроль за протоками між її європейською та азіатською частинами – Босфором, що поєднує Чорне море з невеликим Мармуровим морем, і Дарданеллами, які пролягли між Мармуровим і Середземним морями. Саме Мармурове море теж потрапляє під дію договору.

Серед іншого, ця конвенція гарантує в мирний час свободу невійськового судноплавства цими протоками та встановлює низку обмежень на прохід військових кораблів, а також на перебування в Чорному морі військових кораблів нечорноморських держав. Зокрема, встановлено, що загальний тоннаж військових суден нечорноморських держав у Чорному морі не повинен перевищувати 30 000 тонн (із можливістю підвищення цього мінімуму до 45 000 тонн у разі збільшення ВМС чорноморських країн), а терміном перебування в Чорному морі не має становити більше 21 доби. Це обмеження стосується суден ВМС США, Британії, Франції тощо.

У разі участі Туреччини у війні, а також якщо вона вважатиме, що їй безпосередньо загрожує війна, їй надано право дозволяти або забороняти прохід через протоки будь-яких військових кораблів. Під час війни, в якій вона не бере участь, протоки повинні бути закриті для проходу військових суден будь-якої воюючої держави.

Одним зі спірних питань щодо конвенції є можливість проходу проток авіаносцями.

Прийняті на конференції в Монтре 1936 року рішення не задовольняли Радянський Союз. У 1945 році на Потсдамській конференції СРСР намагався переглянути конвенцію Монтре, вимагаючи для себе військово-морської бази в Дарданеллах і сприятливішого режиму проходу через протоки. Одночасно були висунуті територіальні претензії до Туреччини. Від таких вимог СРСР відмовився після смерті Сталіна.

За повідомленнями ЗМІ, будівництво дублюючого каналу викликає занепокоєння нинішньої російської влади, яка побоюється, що на військові кораблі, які зможуть використовувати нову водну артерію, не поширюватимуться обмеження, накладені конвенцією Монтре.
Водночас лунають думки, що наявність чи відсутність нової протоки не змінює міжнародно-правовий режим, встановлений конвенцією щодо Чорного моря.

У березні 2021 року близько сотні відставних турецьких генералів підписали відкритого листа на підтримку дії конвенції Монтре. Вони прагнули захистити традиційну угоду як стратегічно важливу для безпеки країни і таку, що найкраще відповідає інтересам Туреччини. Їхнє занепокоєння посилив той факт, що в березні президент Таїп Ердоган несподівано вивів Туреччину зі ще однієї міжнародної конвенції, так званої Стамбульської, про запобігання насильству щодо жінок.
Натомість президент Ердоган продовжив наступ на армію, яка намагається стримувати його авторитарні дії та ісламські прояви. 5 квітня десять адміралів у відставці Військово-морських сил Туреччини із числа підписантів були затримані просто у своїх домівках за обвинуваченням у змові проти безпеки держави і конституційного порядку.

За словами Ердогана, “цілковито неправильно” критикувати планований канал, який стане для Туреччини альтернативою Босфору і перебуватиме під її повним суверенітетом поза обмеженнями конвенції Монтре і “зміцнить суверенітет” країни.

Щодо нової телевежі Чамлиджа, відкритої 29 травня, то її висота разом з антеною становить 369 метрів. Конструкція розрахована на 9-бальний землетрус. На різних рівнях 49-поверхової споруди розташовані оглядові майданчики, кафе і ресторани.
33 рiзні телевежі, що раніше діяли на пагорбі Чамлиджа, були знесені, а їхні функції зібрані воєдино. “Вперше в світі з однією телевежі буде транслюватися одночасно 100 FM-радіостанцій”, – сказав президент Туреччини.

Читайте також:
Командувач ССО Галаган здійснив офіційний візит до Туреччини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна