Апеляційний суд залишив Медведчука під домашнім арештом

доповнено

Київський апеляційний суд залишив без змін запобіжний захід народному депутату від “Опозиційної платформи – За життя” Віктору Медведчуку, якого підозрюють у державній зраді.

Про це в п’ятницю, 21 травня, повідомляє “Укрінформ”.

“Суд ухвалив: ухвалу слідчого судді Печерського райсуду про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту щодо Медведчука залишити без змін. Апеляційні скарги (захисників Медведчука, – “Н”) та прокурора залишити без задоволення”, – сказав головуючий суддя.

На засіданні прокурори просили для Віктора Медведчука запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 300 млн 930 грн.

Депутат і його адвокати заперечували проти задоволення клопотання прокурорів.

Захист Медведчука просив суд скасувати рішення суду першої інстанції та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання про обрання запобіжного заходу щодо Медведчука.

На думку адвокатів, їхньому клієнту обрали “невиправдано жорсткий” запобіжний захід.

Сам Медведчук заявив, що 17 травня разом із адвокатами звернувся до представників слідчих органів щодо отримання та ознайомлення з іншими матеріалами справи, окрім тих, що містяться у матеріалах підозри та у поданні щодо обрання йому запобіжного заходу.

За словами депутата, поки що це клопотання не задоволено.

Прокурор водночас висловив “абсолютне переконання” у законності повідомлення про підозру Медведчукові.

“У кримінальному провадженні повідомлено про підозру іншим співучасникам. Однак на теперішній час усі спільники Медведчука не встановлені, які причетні до вчинення кримінальних правопорушень, у зв’язку з чим інші особи матимуть можливість сприяти у переховуванні учасників злочину, у тому числі і Медведчука, з метою уникнення ними кримінальної відповідальності”, – заявив представник обвинувачення.

Бажання взяти Медведчука на поруки висловлювали 26 народних депутатів, однак суд відмовив у цьому.

Нагадаємо, 13 травня Печерський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід народному депутатові від “ОПЗЖ” Вікторові Медведчуку, якого підозрюють у державній зраді, – цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета (до 9 липня 2021 року).

11 травня правоохоронці повідомили про підрозру у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму (ч.1 ст.111, ч.3 ст.15 і ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України) народним двом депутатам від “ОПЗЖ” – Вікторові Медведчуку і Тарасові Козаку.

Підозра стосується трьох епізодів.
Перший: фігуранти у 2015 році вступили у попередню змову з високопосадовцем уряду Росії – для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря. Підприємство “Нові проєкти” з орбіти нардепа від “ОПЗЖ” Віктора Медведчука після окупації Криму передало окупаційній владі дозвіл на користування родовищем Глибока.
Другий: Медведчук у серпні 2020 року передав інформацію Тарасові Козаку, який був у РФ, про розташування прихованого підрозділу ЗСУ та його особовий склад.
Третій: підготовка обома фігурантами проєкту під назвою “Промінь”.  Йдеться про створення організації, котра буде тісно опікуватися українцями, що їдуть працювати та навчатись в Росію. Але справжня мета – створення інфраструктури впливу на користь РФ. А вже через механізми цього “Променя” планувалося збирати персональні дані українців, вербувати їх, впливати на внутрішню політику держави, поширювати пропаганду.

Читайте також:
“Шістка, що плазує”: журналісти отримали десятки годин розмов Медведчука з росіянами і бойовиками в 2014 році. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна