У Києві відкрили погруддя ерцгерцогу Вільгельмові фон Габсбургу

 

У Києві відкрили погруддя австрійському ерцгерцогу, полковнику легіону Українських січових стрільців та армії УНР, діячеві ЗУНР Вільгельму фон Габсбургу (Василю Вишиваному).

Монумент знаходиться у Сквері Василя Вишиваного по вул. Іллєнка, 39 (метро “Лук’янівська”).

“Повільно, але міняється ландшафт пам’яті Києва. Не так давно на місці бандита Косіора встановили погруддя полковника Армії УНР Болбочана, а тепер на вулиці Іллєнка, яка не так давно носила ім’я ще одного бандита-комуніста, встановлений пам’ятник Вільгельму фон Габсбурґу – одному з найтрагічніших представників українського державного відродження ХХ століття”, – пише на ФБ-сторінці журналіст Ростислав Мартинюк.

У церемонії взяли участь громадські активісти, представники органів державної влади, зокрема голова Шевченківської РДА Олег Гаряга, народні депутати, представники посольства Австрії, духовий оркестр Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, музикант Тарас Компаніченко та ін.

Як писала “Новинарня“, 10 лютого 2021 року священник Православної церкви України освятив місце під пам’ятник письменникові, політику та полковнику Легіону Українських січових стрільців Василеві Вишиваному (ерцгерцогу Вільгельмові Габсбурґу).

Довідково
У 1912-му юний 17-річний ерцгерцог за власною ініціативою покинув сімейний маєток і почав таємну сорокаденну подорож Гуцульщиною.

Під час навчання у австрійській Терезіанській військовій академії Габсбурґ почав вивчати українську мову.

Під час Першої світової війни отримав у подарунок від солдатів-українців вишиванку, яку став часто носити під одностроєм. За це і отримав прізвище – Вишиваний.

Вільгельм Габсбурґ як депутат австро-угорського парламенту лобіював інтереси українців, активно боровся за визволення України від більшовиків, очолював відділ закордонних зв’язків Армії УНР і був командиром австрійської “Групи архікнязя Вільгельма”, до якої входив і курінь Українських січових стрільців.

Після поразки Української революції у березні 1920 року він емігрував до Відня.

Уся діяльність Вільгельма Габсбурґа постійно перебувала під пильним стеженням спецслужб СРСР. У 1947 році його арештувала радянська секретна служба СМЕРШ.

50-річний Василь Вишиваний був кинутий до Лук’янівської в’язниці Києва. Вирок – 25 років ув’язнення у сумнозвісному Володимирському централі.

Однак він не дочекався етапування – нічні допити, нерви, приреченість загострили  давні проблеми зі здоров’ям. Із 17-ї камери Лук’янівської тюрми Вишиваного доставили до тюремної лікарні, де за півтора місяця він помер від туберкульозу. Місце його поховання достовірно не відоме досі.

Читайте також:
“У засніженім полі під Крутами”: до роковин легендарного бою львівський ліцей записав потужну пісню й відео

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна