Ізраїль відрапортував про п’яту фазу ударів по “метро ХАМАСу”. ВІДЕО

 

З початку операції “Страж стін” Армія оборони Ізраїлю атакувала в секторі Гази вже близько 1500 цілей.

У ніч на 19 травня ВПС ЦАХАЛу продовжили завдавати ударів по підземних інфраструктурах у Газі, скинувши близько 120 високоточних бомб і завершивши п’яту фазу знищення “проєкту метро ХАМАСу” – підземних комунікацій бойовиків.

Про це вранці повідомила пресслужба ЦАХАЛу.

Зазначається, що були ліквідовані підземні інфраструктури терористів у Хан-Юнісі і Рафаху (на півдні сектора Гази), де в ході 25-хвилинної атаки були уражені приблизно 40 підземних цілей. Атака була здійснена із залученням 52 літаків-винищувачів ЦАХАЛу.

Крім того, ЦАХАЛ завдав ударів по низці наземних об’єктів ХАМАСу в Хан-Юнісі і Рафаху, зокрема були уражені командні пункти й аванпости бойовиків, а також склад зброї в штабі служби внутрішньої безпеки ХАМАСу.

Також ЦАХАЛ атакував об’єкти “Ісламського джихаду” в секторі Гази, включаючи ракетну установку, командний пункт з управління ракетними обстрілами й інші цілі.

Телеканал “Аль-Акса”, що мовить із Гази, інформував, що вночі до авіа- й ракетних ударів приєдналася ізраїльська артилерія, яка обстрілювала цілі на схід від Хан-Юніса. Із палестинського боку є загиблі й поранені серед цивільних.

П’ята фаза ліквідації “проєкту метро ХАМАСу”, відео:

Також пресслужба Армії оборони Ізраїлю передає, що з 19:00 18 травня до 07:00 19 травня із сектора Гази в бік ізраїльської території було випущено близько 50 ракет. Із них близько десяти ракет впали ще на території сектора. Унаслідок нічних обстрілів на ізраїльській території ніхто не постраждав, передає News.co.il.
Однак перед тим 18 травня під час обстрілу району Ешколь загинули двоє громадян Таїланду, які працювали в одному з прикордонних кібуців.

Уранці 19 травня ракетні обстріли з Гази поновилися після чотиригодинної паузи.

Як інформувала “Новинарня“, із 10 травня триває ескалація бойових дій – фактично, ракетна війна – між Ізраїлем та арабськими бойовиками в секторі Газа.
ХАМАС оголосив про початок воєнної операції “Меч Аль-Кудса” (“Єрусалимський меч”). За перші дві доби ХАМАС, “Ісламський джихад” та інші палестинські угруповання випустили понад тисячу ракет по ізраїльській території. Обстрілу піддавалися не тільки прикордонні з Газою райони, а і Єрусалим, Тель-Авів та інші міста в центрі Ізраїлю. Здогадно, зброю для ХАМАСу надає зокрема Росія.
Ізраїль 11 травня оголосив антитерористичну операцію під кодовою назвою “Страж стін” (“Шомер а-Хомот”), що полягає насамперед у ракетних, артилерійських та авіаударах. 12 травня члени військово-політичного кабінету Ізраїлю одностайно затвердили рішення про продовження операції в секторі Гази і збільшення інтенсивності атак.
За офіційними даними, станом на ранок 19 травня в Ізраїлі внаслідок обстрілів загинули 12 осіб (із них один військовий), серед них кілька людей померли від травм або серцевих нападів під час евакуації у сховища.
Міністерство охорони здоров’я в Газі повідомляє про близько 220 загиблих арабів у секторі Газа та більш як 1500 поранених. Серед загиблих майже 30 – діти.
При цьому Ізраїль заявляє про ліквідацію понад 160 бойовиків ХАМАСу, “Ісламського джихаду” та їхніх лідерів.

13 травня командування Армії оборони Ізраїлю оголосило про призов 9 тисяч резервістів, які мали прибути на бази у повній готовності до участі у бойових діях.

Читайте також:
“Досить бомбити Газу”: у світі відбуваються протести проти дій Ізраїлю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна