У Росії ліквідовують компанію “Нові проєкти”, через яку Медведчук отримав підозру

 

Влада Росії розпочала процес ліквідації російської компанії “Новые проекты”, яка фігурує у підозрі СБУ та офісу генерального прокурора народному депутату Віктору Медведчуку щодо “незакінченого замаху на розграбування національних цінностей на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим”.

Відповідний запис в реєстрі юридичних осіб Російської Федерації зроблений вже наступного дня після вручення Медведчуку підозри, передає “Радіо Свобода”.

Відповідно до витягу, 12 травня 2021 року реєстраційні органи розпочали процедуру ліквідації компанії “Новые проекты”, що володіє російською ліцензією на видобуток нафти і газу на ділянці “Глибока”, яка до анексії Криму контролювалася Україною.

Причиною ліквідації компанії в реєстрі вказано: “Ухвалення реєструючим органом рішення про майбутнє виключення юридичної особи з ЄДРЮО (наявність в ЄДРЮО (російському Єдиному державному реєстрі юридичних осіб – ред.) відомостей про юридичну особу, щодо яких внесено запис про недостовірності)”.

“У виписці на компанію станом на 14 травня 2021 року існує «запис №19» від жовтня 2020 року, про те, що інспектори Федеральної податкової служби РФ провели перевірку даних компанії “Новые проекты” та встановили певну недостовірність даних. І саме це стало підставою для реєстраційної служби РФ 12 травня 2021 року розпочати процес ліквідації (запис №20). Утім, якщо брати витяг на компанію станом на початок травня 2021 року – у ньому відсутній запис №19 про те, що у жовтні 2020 року щодо компанії були встановлені порушення, хоча ці дані мають оновлюватись в системі фактично в режимі реального часу. Що може вказувати на те, що їх внесли “заднім числом”, – повідомляють журналісти.

При цьому ліцензія на геологічне вивчення, розвідку і видобуток корисних копалин на ділянці “Глибока” компанії “Новые проекты” все ще залишається чинною до 2046 року.

У день початку ліквідації (12 травня) Віктор Медведчук прийшов в офіс генпрокурора, аби ознайомитися з підозрою.

Нагадаємо, 11 травня правоохоронці повідомили про підрозру у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму (ч.1 ст.111, ч.3 ст.15 і ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України) народним двом депутатам від “ОПЗЖ” – Вікторові Медведчуку і Тарасові Козаку.

Підозра стосується трьох епізодів.
Перший: фігуранти у 2015 році вступили у попередню змову з високопосадовцем уряду Росії – для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря. Підприємство “Нові проєкти” з орбіти нардепа від “ОПЗЖ” Віктора Медведчука після окупації Криму передало окупаційній владі дозвіл на користування родовищем Глибока.
Другий: Медведчук у серпні 2020 року передав інформацію Тарасові Козаку, який був у РФ, про розташування прихованого підрозділу ЗСУ та його особовий склад.
Третій: підготовка обома фігурантами проєкту під назвою “Промінь”.  Йдеться про створення організації, котра буде тісно опікуватися українцями, що їдуть працювати та навчатись в Росію. Але справжня мета – створення інфраструктури впливу на користь РФ. А вже через механізми цього “Променя” планувалося збирати персональні дані українців, вербувати їх, впливати на внутрішню політику держави, поширювати пропаганду.

13 травня суддя Печерського районного суду Києва В’ячеслав Підпалий призначив Медведчуку  запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 9 липня 2021 року.

Читайте також:
Після нападу на Медведчука Зеленському годі чекати “миру” від Путіна, – Висоцький

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна