Екснардепа і чиновників Київради підозрюють у “кришуванні” підпільної торгівлі в столичних переходах

 

У Києві злочинна група у складі колишнього народного депутата і депутатів Київради “кришувала” нелегальну торгівлю в підземних переходах із мільйонними прибутками.

Про це в четвер, 13 травня, інформує пресслужба Київської міської прокуратури.

Київська міська прокуратура спільно з ГУ СБУ в м. Києві та Київській області провела обшуки в учасників злочинної групи, які спільно зі службовими особами КМДА організували систематичне вимагання та отримання коштів з суб’єктів господарювання за незаконну оренду торгових точок у підземних переходах.

Учасники злочинного угрупування, до складу якого входять близько двадцяти людей, у тому числі колишній народний депутат, а також чинні та колишні депутати Київської міської ради, щомісяця отримували, за попередніми даними, від 5 до 7 млн грн доходу від оренди торгових точок, нелегально облаштованих у підземних пішохідних переходах станцій метро у Шевченківському, Солом’янському, Печерському та Голосіївському районах.

Із 2012 року КМДА передала у користування інвесторам 228 підземних пішохідних переходів на умовах, що приватні фірми самі здійснюватимуть ремонти і прибирання та боротимуться із стихійною торгівлею.

При цьому інвесторам було надане право безконтрольно встановлювати в підземних переходах торгові точки у будь-якій кількості, без обмежень.

Читайте також:
Комітет Ради підтримав пропозицію щодо недопущення росіян до реалізації проєкту меморіалу “Бабин Яр”

Одним із інвесторів у 2012 році став депутат Київради, голова однієї з постійних комісій, який контролював значну кількість посередницьких структур, що здавали ці торгові площі в суборенду.

Водночас жоден із інвесторів не дотримувався своїх зобов’язань: не ремонтував переходи і не покращував їх технічний стан, займаючись лише організацією торгівлі.

У 2016 році Верховний суд України визнав незаконними майже всі вказані інвестиційні договори як такі, що є уявними та спрямованими на приховування угод по оренді об’єктів комунального майна.

Попри це, з 2016 року й донині учасники злочинної групи вчиняють дії, спрямовані на незаконне вимагання та отримання коштів від суб’єктів підприємницької діяльності, що здійснюють роздрібну торгівлю у підземних пішохідних переходах.

Згідно з розподіленими ролями, учасники злочинної групи, систематично щомісяця збирали платню з орендаторів та забезпечували їхню діяльність шляхом незаконного підключення до електромереж комунальних підприємств, за що підприємці їм сплачували окремо. Розмір щомісячної плати з однієї торговельної точки тільки за оренду приміщень становив від 10 до 15 тис. грн.

За даними слідства, лобіює питання стосовно заборони демонтажу МАФів у підземних переходах народний депутат України VII та VIII скликань. Також він використовує корупційні зв’язки для усунення перешкод у здійсненні незаконної діяльності злочинної групи, за що регулярно отримує грошові кошти.

12 травня на підставі ухвал суду пройшли 14 одночасних обшуків, у тому числі за місцями проживання депутата Київради, який, за оперативною інформацією, організував і контролював вказану злочинну схему; колишнього народного депутата, який сприяв діяльності злочинної групи; одного з керівників Федерації боксу України, який є довіреною особою екснародного депутата.

Під час обшуків вилучено документи, чорнові записи, а також близько 350 тисяч доларів, з яких 250 тис. – у колишнього народного депутата.

Кримінальне провадження розслідується за ч. 2 ст. 189 (вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища), ч. 1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 1 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди) Кримінального кодексу України.

12 травня, коли в межах вказаного провадження тривали активні слідчі дії, у підземних переходах станцій метро “Либідська” та “Арсенальна” розпочався масовий демонтаж торговельних точок та МАФів.

Читайте також:
Апеляційний суд визнав законним проспект Бандери в Києві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна