Ув’язнений в РФ кримчанин Бессарабов звернувся до держсекретаря США Блінкена

 

Севастополець Олексій Бессарабов, засуджений в анексованому Криму у “справі українських диверсантів”, звернувся до державного секретаря США Ентоні Блінкена із закликом порушити питання українських політв’язнів з Криму під час зустрічі президента США Джо Байдена з російським президентом Володимиром Путіним.

Про це йдеться у зверненні Бессарабова, яке є в розпорядженні видання “Крим.Реалії”.

“Ми, політв’язні, знаючи про підготовку зустрічей із президентом України, а потім і президента США з російським президентом, вважаємо, що основною має бути тема безумовного звільнення незаконно утримуваних Росією осіб з колоній на території РФ та Криму. Це не питання політики, це питання відновлення мінімального рівня довіри, честі та моралі лідерів націй ХХI століття”, – йдеться у

Бессарабов також зазначив, що наразі питання звільнення українських політв’язнів з Криму майже не обговорюється на міжнародному рівні.

“Незважаючи на те, що моє ім’я, як імена десятків інших політичних в’язнів, є у списках таких правозахисних організацій, як Freedom House, “Меморіал”, ми майже забуті. Про нас пам’ятають тільки наші рідні, друзі, колеги з роботи. Ми забуті, тому що проблематика Криму не обговорюється ні в “нормандському форматі”, ні в Мінських переговорах. Ці формати стосуються тільки окупованої Донеччини. Але не Криму”, – написав у своєму зверненні Бессарабов.

Водночас севастополець подякував за те, що імена політв’язнів фігурують в останні роки в резолюціях Європейського парламенту та у виступах представників Постійної місії США в ОБСЄ.

“Нам залишається тільки вірити, що за наявності політичної волі під впливом США ми зможемо вийти на свободу”, – додав Олексій Бессарабов.

Нагадаємо, що Державний секретар США Ентоні Блінкен має прибути в Україну 5 травня на знак підтримки на тлі нарощування Росією військ біля українських кордонів і в анексованому Криму минулого місяця. За словами Прайса, Блінкен зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським, а також має намір закликати до активних заходів у боротьбі з корупцією, що є давньою вимогою західних партнерів України.

Як інформувала “Новинарня“, 9 листопада 2016 року в Севастополі затримали колишніх співробітників кримського аналітичного центру “Номос” Дмитра Штиблікова і Олексія Бессарабова, а також їхнього близького друга, відставного офіцера ВМСУ Володимира Дудку. Усіх трьох звинуватили в підготовці диверсій в окупованому Криму на замовлення української розвідки. Засуджені заявляли про свою повну невинуватість.

Севастопольський міський суд 4 квітня 2019 року засудив Дудку і Бессарабова до 14 років в’язниці  і штрафів у розмірі 300 тис. руб. і 350 тис. руб. відповідно. Їм інкримінували  ч. 1 ст. 30, п. “А” ч. 2 ст. 281 (готування до диверсії в складі організованої групи) і ч. 3. ст. 222.1 (незаконне зберігання саморобних вибухових пристроїв в складі організованої групи) КК Росії.

10 жовтня 2019 року Дудка і Бессарабов були доставлені в Москву, в СІЗО “Матроська тиша”, а надалі їх етапували на Ставропілля.

У січні 2020 року в.о. генерального консула України в Ростові-на-Дону відвідав політв’язнів і заявив, що чоловіки постаріли з виду на 10-15 років.

Читайте також:
“Надія лише на обмін”. Офіцеру-політв’язню з Севастополя Дудці 55 років виповнюється на тюремному етапі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна