У Туреччині розробили тест, що визначає штами COVID-19

 

В Ізмірському економічному університеті (Туреччина) розробили тест, який за три години визначає так звані “британський”, “південноафриканський” і “бразильський” штами коронавірусу.

Про це повідомив заступник завідувача кафедри біомедичної інженерії, доцент Осман Долука, передає пресслужба університету.

Діагностичний набір, який учені створюють у співпраці з університетом та компанією Genz Biotek, аналізує послідовності генів коронавірусу на основі спеціального програмного забезпечення.

Оцінка результатів ПЛР-тесту дає зрозуміти, чи є проба, відібрана у пацієнта, одним із трьох відомих світу штамів — “південноафриканським”, “бразильським” або “британським”.

“Ми виявляємо коронавірус методом ПЛР. Під час проведення тесту досліджується невелика частина РНК вірусу… Інтерпретуючи результати ПЛР за допомогою розробленого нами програмного забезпечення, легко можна зрозуміти, чи є зразок, відібраний у пацієнта, певним штамом вірусу”, – розповів науковець.

Для отримання результату потрібно три години. Долука запевняє, що штами коронавірусу успішно виявили протягом першого експерименту, який тривав у квітні 2021 року.

Зараз університет уже на завершальній стадії проєкту з розробки діагностичного набору. Учені почали його створювати п’ять місяців тому.

Читайте також:
Туреччина запроваджує повний локдаун до 17 травня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна