“Ми захистили українську Одесу”: до роковин подій 2 травня в місті відбувся Марш захисників

 

В Одесі в неділю, 2 травня, відбувся Марш захисників міста, присвячений вшануванню пам’яті українських активістів, загиблих під час трагічних подій 2014 року.

Про це повідомляє “Думская“.

За даними поліції, вшанувати пам’ять євромайданівців прийшло щонайменше 1200 одеситів.

Фото: “Думская”

Біля імпровізованого меморіалу пам’яті українських патріотів Ігоря Іванова та Андрія Бірюкова, які загинули 2 травня 2014-го в центрі міста, на перехресті вулиць Дерибасівської і Преображенської священники Православної церкви України відслужили панахиду. Сотні одеситів поклали квіти на місці загибелі активістів.

Уперше за сім років в акції пам’яті “євромайданівців” узяли участь і двоє священників так званої “УПЦ МП”.

Фото: “Думская”

Після вшанування пам’яті загиблих хвилиною мовчання представники патріотичних сил міста, в тому числі ветерани АТО/ООС, активісти ГО “Національний корпус”, ВО “Свобода” та інших організацій вирушили колоною під державними прапорами центральними вулицями в напрямку пам’ятника Тарасу Шевченку, де відбувся мітинг патріотично налаштованих одеситів.

Колону, учасники якої несли транспаранти “Захистимо Одесу”, “Пам’ятаємо, пишаємось!” та інші, супроводжували представники правоохоронних органів. Лунали вигуки “Слава Україні!”, “Вільна Одеса – вільна Україна!”.

“Ми захистили українську Одесу. Ворог повинен знати, що він обламає зуби об Одесу, і хай не бряцає зброєю біля наших кордонів”, – наголосив ветеран АТО/ООС, керівник Veterans Hub Odesa Олександр Голопотелюк.

одеса-2.05.2021-7 одеса-2.05.2021-5 одеса-2.05.2021-2 одеса-2.05.2021-3 одеса-2.05.2021-1 одеса-2.05.2021-8 одеса-2.05.2021-9
<
>
Фото: "Думская"

Тим часом представники проросійських сил у цей день традиційно поклали квіти до імпровізованого меморіалу загиблим прихильникам “Новоросії” на Куликовому полі.

Люди проходили  до меморіалу через “фільтраційні” пункти, встановлені поліцією та нацгвардійцями, які забезпечували правопорядок. При цьому поліція кілька разів тимчасово закривала вхід на Куликове поле через велику кількість людей і через необхідність санобробки території.

Вшанувати пам’ять проросійських громадян, які загинули в Будинку профспілок 2 травня 2014 року, традиційно прийшли політики з колишньої Партії регіонів. Фото: ОПЗЖ

Як повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, серйозних правопорушень під час масових заходів в Одесі зафіксовано не було.

Водночас у поліції Одеської області повідомили, що розпочали кримінальне провадження за фактом використання одеситом забороненої символіки: чоловіка зупинили на вулиці Колонтаївській в одязі із зображенням комуністичної символіки.

За даними поліції, загалом у всіх заходах до роковин подій 2 травня в Одесі взяли участь майже 3000 громадян. Порядок у місті забезпечували понад 2 500 тисяч поліцейських спільно з Національною гвардією та працівниками ДСНС.

Фото: пресслужба Нацполіції

Читайте також:
Зруйнований пам’ятник “сепарам” на Куликовому Полі:
що сталося з Одеською республікою 102 роки тому

Нагадаємо, 2 травня 2014 року під час зіткнень між проросійськими і проукраїнськими активістами в Одесі загинули 48 людей і більше 200 постраждали.
Першими жертвами протистояння були два українські патріоти, яких розстріляли сепаратисти в районі Грецької площі (Ігор Іванов та Андрій Бірюков).

Близько 40 осіб загинули під час пожежі в Будинку профспілок на Куликовому Полі, де перебували бойовики, антимайданівці та інші прибічники російських ідей.

На боці “антимайдану” в Одесі воювало багато громадян Росії. Частина з них отримала судові вироки або за іншими рішеннями була обміняна в РФ на українських політв’язнів.

Проросійські сили щороку традиційно вшановують своїх загиблих 2 травня на Куликовому Полі, українські сили – на Грецькій площі.

Під час відзначення роковин тих подій у 2016-му площа Куликове Поле була закрита для учасників політичних заходів, у 2017 році туди пускали через металодетектори, затримали 14 осіб. Металодетектори на площі використовували і на роковини у 2018-му. У 2019-му, коли відзначали п’яті роковини трагедії, безпеку масових заходів в Одесі  забезпечували понад дві тисячі правоохоронців. У 2020 році у зв’язку з протиепідемічними заходами, пов’язаними з пандемією COVID-19, масові заходи в Одесі були заборонені, проте з певними обмеженнями відбулося покладання квітів на Куликовому полі.

Читайте також:
“2 травня – свято успішної оборони Одеси від російської агресії”, – Дикий

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна