“Право на мирні акції гарантоване Конституцією”: КМДА парирувала заяву Банкової щодо маршу на честь дивізійників

 

Міська влада не дає дозволів, не погоджує і не може заборонити проведення мирних акцій та зборів, гарантоване громадянам Конституцією України.

Про це йдеться в заяві КМДА, оприлюдненій 1 травня у відповідь на виступ офісу президента України з приводу проведення в Києві “маршу вишиванок” із вшануванням ветеранів дивізії “Галичина”.

Напередодні ОП видав заяву, скерувавши Нацполіцію “притягнути до відповідальності всіх винних у порушенні закону”. А від голови Київської міської державної адміністрації Банкова очікує “проведення перевірки системи погодження масових акцій у столиці та повного звіту перед громадою Києва про те, чому стало можливим проведення цього так званого маршу”. “Влада в будь-якому цивілізованому місті не повинна миритися з тим, що організатори подібних акцій мають змогу ввести в оману як правоохоронців, так і очільників міста щодо своїх справжніх цілей”, – наголосили в ОП.

Реагуючи на це, в столичній адміністрації відповіли: “Відповідно до процедури, організатори ставлять до відома міську владу і правоохоронців про проведення тієї чи іншої акції. Зокрема, за інформацією КМДА, марш, який відбувся в Києві 28 квітня, був заявлений не як акція до дня створення дивізії СС «Галичина», а як патріотичний марш вишиванок”.

“А ті, хто заявляє про те, що місто, нібито, мало заборонити марш – або не компетентні і не знають Конституції і законів України, або свідомо маніпулюють. Оскільки мали б знати, що місто не має таких повноважень та механізмів”, –підкреслили в КМДА.

На Хрещатику нагадали, що громадський порядок під час масових акцій забезпечують правоохоронці, і вони ж можуть притягнути до відповідальності громадян, що порушують закон.

Водночас у КМДА наголосили: “Пропаганді тоталітарних режимів не може бути жодного виправдання, навіть якщо хтось намагається прикритися вишиванками!”

Читайте також:
“Звикайте з цим жити або валіть у Ростов”:
у чому “помилився” офіс президента в заяві про марш на честь дивізії “Галичина”

“Чому я вшановую ветеранів дивізії “Галичина”?”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна