“Чому я вшановую ветеранів дивізії “Галичина”?”

 

Олег Слабоспицький
громадський активіст, координатор “Громадського сектору Євромайдану”, член правління “Національного українського молодіжного об’єднання – НУМО”

(FB)

28 квітня відзначаємо річницю з дня створення 14-ї гренадерської дивізії “Галичина”, через лави якої пройшли десятки тисяч українців. Традиційно з друзями завітали сьогодні в гості до дивізійника та підпільника ОУН Ореста Васкула. Принагідно хочу подякувати кожному, хто піклується та доглядає за живими ветеранами дивізії, яких лишилось дуже мало. Волонтерам з резерву дивізії “Галичина” й Ігорю Іванькову зокрема.

А тепер коротко по пунктах. Бо мене відверто дивує вибіркове ставлення до українців-ветеранів Другої світової війни від деяких наче патріотичних людей.

1️⃣ Друга світова – це була війна між двома тоталітарними режимами, однаково окупаційними для України.
Ми втратили свою незалежність у 1921 р. і відновили у 1991 р. Немає ніяких наполовину хороших окупацій, “радянського періоду” чи ще якоїсь маячні.

2️⃣ Під час Другої світової українці воювали по обидві сторони. Як і в лавах союзників, так і країн Осі. Бо ми використовували всі можливості для вишколу і для захисту своїх домівок. Також частина українців пішла у підпілля ОУН і УПА.

3️⃣ Кожен український ветеран, який не брав участі в каральних операціях і не чинив військові злочини, має право на вшанування Державою.

4️⃣ Дивізія “Галичина” після всіх судових процесів була визнана такою, що не скоїла жодних злочинів під час Другої світової війни. Це доведений факт, закріплений міжнародними судами.

5️⃣ Кожен, хто заявляє про те, що дивізія “Галичина” була “пособниками нацистів”, повторює радянські та російські тези про єдину “хорошу” сторону – Радянський Союз. Який окупував Україну після 1945 р. і продовжив знищувати українське населення і державність.

Неможливо сидіти на двох стільцях. Бо коли доходить до діла, то виявляється, що для людей і СРСР не такий поганий, і радянські партизани (які спалювали українські села) – хороші пацани були.

Олег Слабоспицький (у центрі позаду), Павло Подобєд і Роман Кулик із ветераном дивізії “Галичина” Орестом Васкулом

Читайте також:
Львівська облрада ініціює визнання бійців дивізії “Галичина” борцями за незалежність

Символіка дивізії СС “Галичина” не є нацистською, – рішення суду

“Конфліктний герой” Аверкій Гончаренко: командував юнаками під Крутами, служив у дивізії “Галичина”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна