Львівська облрада ініціює визнання бійців дивізії “Галичина” борцями за незалежність

 

Львівська обласна рада вирішила звернутися до Кабінету міністрів України, Верховної Ради України щодо внесення змін до Закону України “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті стосовно статусу воїнів Першої Української дивізії “Галичина”.

“За” проголосували 57 депутатів, не голосували – двоє під час засідання у вівторок, 16 лютого.

Як йдеться у зверненні, 9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті, однак поруч із УНР, Гетьманатом, ЗУНР, Карпатською Україною, Наддніпрянщиною, ОУН-УПА, Українською Гельсінською Спілкою та іншими, про вояків дивізії “Галичина” у ньому не згадується.

“Дивізійники досі не визнані на державному рівні, позбавлені соціальних гарантій та пільг. Більшість із них – не реабілітовані. З метою відновлення історичної справедливості звертаємося до вас з проханням ініціювати на розгляд Верховної Ради питання до внесення змін до Закону України “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті”, – наголосили депутати, яких цитують місцеві ЗМІ.

Як інформувала “Новинарня“, 24 вересня 2020 року Шостий апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення, що символіка дивізії СС “Галичина” не належить до нацистської.

Читайте також:
Адмінсуд заперечив право УІНП трактувати законність символіки дивізії “Галичина”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна