На кордоні між Киргизстаном і Таджикистаном стався збройний конфлікт, є постраждалі

 

Між Киргизстаном і Таджикистаном стався прикордонний конфлікт.

Про це в четвер, 29 квітня, інформує “Радіо Свобода”.

Конфлікт розпочався зі спроби таджиків встановити камери відеонагляду в районі водозабору “Головний” на кордоні. Раніше влада Киргизстану вже встановила схожі камери зі свого боку, але виступила проти їх встановлення зі сторони Таджикистану.

Протистояння спочатку відбувалося між місцевими мешканцями, які кидалися одне в одного камінням. Проте наступного дня, 29 квітня, сутички переросли в стрілянину між військовими підрозділами обох країн.

Прикордонні війська Таджикистану заявили, що в 13:05 за місцевим часом “на ділянці водорозподільчого пункту “Головний” військовослужбовці Киргизької Республіки відкрили вогонь по військовослужбовцях Прикордонних військ Республіки Таджикистан”. Держава звинуватила Киргизстан у спробі захопити спірний водозабір.

Фото: www.currenttime.tv

Водночас Киргизстан покладає відповідальність за загострення ситуації на таджицьку сторону.

“Почалася перестрілка між військовими підрозділами країн. За попередніми даними, таджицька сторона встановлює позиції мінометних розрахунків“, – йдеться в заяві прикордонників.

Киргизстан заявив про 11 постраждалих, із них семеро – з вогнепальними пораненнями. Один, за повідомленням киргизької сторони, помер. Зі сторони Таджикистану зі зброї поранено щонайменше дві людини, ще семеро отримали травми від каміння.

Очільники зовнішньополітичних відомств Киргизстану і Таджикистану Руслан Казакбаєв і Сіроджіддін Мухріддін провели сьогодні декілька раундів переговорів.

Під час них було досягнуто домовленостей про повне припинення вогню в районі кордону з 20:00 за місцевим часом (17:00 за Києвом), інформує пресслужба МЗС КР.

Крім того, урядовці домовилися відвести з локації конфлікту військові сили в місця їхньої постійної дислокації.

Голови МЗС також домовилися протягом найближчих годин провести окрему зустріч керівників правоохоронних та силових структур за участю представників органів місцевого самоврядування прикордонних районів. Темою обговорення стануть подальші деталі врегулювання конфлікту.

Казакбаєв і Мухріддін закликали всі сторони конфлікту не піддаватися на провокації “деструктивних сил”.

Протяжність таджицько-киргизького кордону становить 970 кілометрів. Із них делімітовано і демарковано тільки 519 кілометрів.

На лінії кордону є 70 спірних ділянок, що часто призводить до розбіжностей з приводу використання води, пасовищ і землі серед жителів прикордонних районів, і іноді – аж до загибелі і поранення людей.

Водозабір “Головний” був побудований в 60-х роках за заявкою Киргизької РСР, але Таджикистан вважає, що він знаходиться на його території. Конфлікти між жителями сіл, розташованих поряд з водозабором, відбувалися і раніше. У 2014 році в такому конфлікті з обох сторін постраждали дев’ять осіб.

Читайте також:
У таджицьких свідоцтвах про народження заборонили російські закінчення в прізвищах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна