Катастрофа на ЧАЕС: Служба безпеки України оприлюднила секретні документи

 

Державний архів Служби безпеки України опублікував секретні документи КДБ щодо катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції. Серед них – перша доповідь про вибух від директора ЧАЕС Віктора Брюханова.

Про це в понеділок, 26 квітня, інформує пресслужба СБУ.

Також серед документів переговори операторів станції у хвилину аварії, евакуація майже 45 тисяч жителів Прип’яті та прилеглих районів. Як зазначається, архівні справи свідчать, що аварії на ЧАЕС траплялися і до 26 квітня 1986 року.

Наприклад, в 1982 році на першому енергоблоці стався значний викид радіоактивних речовин.

Але доповідь КДБ про це закінчується звичним “вжито заходів для недопущення панічних і провокаційних чуток”.

У 1984 році аварійні ситуації були на третьому й четвертому енергоблоках.

Також повідомляється, що в 1983 році керівництво в Москві отримало інформацію, що ЧАЕС є однією з найнебезпечніших атомних станцій в СРСР через відсутність засобів безпеки.

“Після аварії радянська влада шукала різні “теорії змови”, але не визнавала реальність. Вже 27 квітня був готовий перелік “неблагонадійних” жителів Прип’яті, іноземних делегацій, які відвідували ЧАЕС, а також “сектантів, представників німецької національності і тих, хто переписується за кордон”, – йдеться в повідомленні.

У липні 1986 року з’явилася директива, яка засекречувала всі деталі аварії на ЧАЕС – її причини, характер руйнувань, склад суміші, викинутої в повітря при вибуху, радіаційну обстановку, масштаби робіт з ліквідації, захворюваність та інші.

Як відомо, рівно 35 років тому – 26 квітня 1986 року – на Чорнобильській АЕС трапилася аварія, що стала найбільшою атомною катастрофою сучасності.

Читайте також:
Чорнобильська зона відчуження отримала офіційні бренд і логотип. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна