Президент США Джо Байден офіційно визнав геноцид вірмен

оновлено

Президент США Джо Байден офіційно визнав геноцидом масові вбивства вірмен в Османській імперії 1915 року.

Як передає “Укрінформ”, відповідне повідомлення опубліковане на сайті Білого дому.

“Кожного року цього дня ми згадуємо життя всіх, хто загинув під час геноциду вірмен в епоху Османської імперії, і ми знову зобов’язуємося запобігати повторенню подібних злодіянь”, – заявив Байден у декларації до 106-ї річниці трагічних подій.

Загалом Байден у своїй заяві двічі повторив слово “геноцид” стосовно масової різанини 1915 року.

“Американський народ вшановує усіх вірмен, що загинули в геноциді, який розпочався 106 років тому”, – сказав він.

Президент США також наголосив, що світ має пам’ятати це, щоб залишатися пильними проти впливу ненависницьких проявів у всіх їхніх формах.

“За десятиліття вірменські іммігранти збагатили Сполучені Штати незліченними способами, але вони ніколи не забували трагічну історію… Ми шануємо їхню історію. Ми бачимо цей біль. Ми підтверджуємо історію. Ми робимо це не для того, щоб звинуватити, а щоб гарантувати, що те, що сталося, ніколи не повториться”, – наголосив 46-й президент США.

Як зазначають оглядачі, визнання геноциду вірмен потенційно ускладнює й без того непрості відносини США з Туреччиною, яка є спадкоємицею Османської імперії. Про це Вашингтон раніше попередив і турецький міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу.

Попередники Байдена в Білому домі не хотіли цього ускладнення. Останнім президентом США, який вжив щодо убивств вірмен в Османській імперії слово “геноцид”, був республіканець Рональд Рейган рівно 40 років тому: у 1981-му. Проте згодом під тиском Туреччини він відмовився від такого визначення.

Демократ Байден іще під час виборчої кампанії обіцяв у разі перемоги на президентських виборах визнати масові вбивства вірмен геноцидом.

Білий дім 23 квітня заявив, що у телефонній розмові з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом Байден попередив його про намір публічно визнати масове вбивство та вимушену депортацію вірмен геноцидом.

Раніше 49 із 50 штатів США (крім Міссісіпі) офіційно оголосили 24 квітня Днем пам’яті жертв геноциду вірменського народу. 12 грудня 2019 року Сенат США ухвалив резолюцію, яка визнає масові вбивства вірмен турками-османами геноцидом. До цього геноцид вірмен визнала Палата представників (Нижня палата Конгресу США).

Читайте також:
США вводять санкції проти Туреччини за угоди з Росією

ОНОВЛЕНО:
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу критично відреагував на заяву Джо Байдена, зазначивши, що вона “базується на популізмі”.

“Ми не можемо від когось дізнатися про свою історію. Політичний опортунізм – це найбільша зрада миру та справедливості. Ми повністю відкидаємо цю заяву, яка базується винятково на популізмі”, – написав Чавушоглу у твітері.

Історична довідка:
За даними істориків, у роки Першої світової війни (з 1915-го) в Османській імперії, яка на той час уже розпадалася, було вбито до 1,5 мільйона етнічних вірмен. Щонайменше 30 держав світу визнали ці вбивства геноцидом.
Туреччина натомість геноциду не визнає, заявляючи про насильство не лише з боку Османської імперії, а й із боку представників вірменської меншини.
Офіційна Анкара заявляє, що від 300 до 500 тисяч вірмен і принаймні стільки ж турків загинули у громадянській війні, коли вірмени піднялися проти османських правителів і приєдналися до вторгнення російської армії.
Українська держава офіційно геноциду вірмен не визнала.

Читайте також:
Парламент Сирії визнав геноцид вірмен в Османській імперії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна