Парламент Сирії визнав геноцид вірмен в Османській імперії

 

Сирійський парламент одноголосно проголосував за визнання масового вбивства вірмен у Османській імперії на початку ХХ століття геноцидом.

Про це законодавчий орган повідомив у четвер, 13 лютого, передає “Радіо Свобода”.

Сирійські депутати ухвалили резолюцію “Щодо геноциду вірмен з боку Османської імперії” на тлі зростання напруги з сусідньою Туреччиною та протистояння на північному заході країни.

“Парламент Сирії… засуджує та визнає злочин геноциду проти вірмен з боку держави Османська імперія на початку ХХ століття, засуджує будь-які спроби з будь-якого боку заперечувати цей злочин та спотворювати історичну правду щодо нього, а також визнає його одним із найбільш жорстоких та страшних злочинів проти людяності”, – йдеться в резолюції.

Заява пролунала в період посилення напруги між Сирією та Туреччиною.

Протягом останніх 10 днів Туреччина втратила 14 солдатів у Сирії і стверджує, що вбила у відповідь понад 100 сирійських військових, відданих президенту Башару Асаду.

Наприкінці ІХ – на початку ХХ століть Османська імперія вдавалася до регулярних переслідувань та гонінь на вірмен. За даними низки істориків, зокрема в 1959 році було вбито понад 1,5 мільйони вірмен.

Факт геноциду вірменського народу в Османській імперії визнали понад 20 держав, а також Європарламент і Всесвітня рада церков.

Туреччина традиційно заперечує звинувачення у геноциді вірмен і болісно реагує на критику з цього приводу.

В Анкарі наполягають на відмові від терміну “геноцид” щодо подій 1915 року, заявляючи, що жертвами були як вірмени, так і турки.

Читайте також:
Сенат США визнав геноцидом вбивства вірмен у Туреччині: жорстка реакція Анкари

Революція в праві. ЄСПЛ визнав радянські репресії в Литві геноцидом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна