Революція в праві. ЄСПЛ визнав радянські репресії в Литві геноцидом

 

Радянські злочини сталінського періоду в Литві Європейський суд із прав людини визнав етнополітичним геноцидом.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в четвер, 21 березня, пише у блозі на “Європейській правді” президент Європейського комітету із запобігання катуванням, нелюдському або такому, що принижує людську гідність, поводженню або покаранню Микола Гнатовський. 

На початку 2016 року Верховний суд Литви розглянув касаційну скаргу Станіславаса Дрелінгаса, якого роком раніше визнали винним у пособництві у злочині геноциду у зв’язку з його причетністю до операції, в результаті якої 1956 року було захоплено, піддано лютим катуванням, а згодом страчено одного з лідерів литовських партизанів Адольфаса Раманаускаса.

Потім справа дійшла і до європейського суду. Рішення ЄСПЛ у справі “Дрелінгас проти Литви” оприлюднене 12 березня. Цікаво, що серед суддів була і українська суддя Ганна Юдківська.

Суд пояснив, чому партизани, які чинили спротив радянському правлінню, можуть розглядатися як важлива частина нації, а тому їхнє винищення відповідало міжнародному визначенню груп, проти яких може бути вчинено геноцид, за статтею ІІ Конвенції про запобігання геноциду та покарання за нього.

Дві судді ЄСПЛ були незгодні із таким рішенням та скористалися правом окремої думки.

“Вперше етнополітичний геноцид було визнано міжнародною судовою установою. Велика кількість держав та народів ведуть мову про такі геноциди.Щойно ЄСПЛ визнає “етнополітичний рівень”, інші держави матимуть спокусу наслідувати приклад Литви.Ухваливши таке рішення, більшість суддів розширює обсяг геноциду далеко за рамки, визначені донині у міжнародному кримінальному праві”, – зазначила румунська суддя Юлії Антоанелла Моток. 

Автор тексту Микола Гнатовський зауважує, що новий підхід ЄСПЛ закриває “шпарину”, коли захисники тоталітарних режимів виправдовували їхні злочини, ховаючись за суто формальні аргументи. Відтак, це рішення може відкрити шлях до розгляду крізь призму злочину геноциду пізніших злочинів радянської влади, навіть якщо вони й були менш масовими.

“І саме тому це рішення може без перебільшення вважатися історичним. У кожному разі є одна річ, якої варто уникати за будь-яку ціну: це тривіалізація злочину геноциду. Важко спокійно чути твердження про “пенсійний” чи то “тарифний геноцид”. У таких спробах – свідома чи неусвідомлена неповага до мільйонів людей, що були закатовані та вбиті страшними тоталітарними режимами ХХ століття, в тому числі нацистським та радянським”, – підсумовує Гнатовський.

Як інформувала “Новинарня“, у Гаагу скерували четверте повідомлення щодо злочинів в Україні.

Читайте також: 
Палата представників Конгресу США визнала Голодомор геноцидом українців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна