“За розумні часові рамки”. У Гаагу скерували четверте повідомлення щодо злочинів в Україні

У Гаагу скерували четверте повідомлення щодо України

 

Правозахисники подали вже четверте повідомлення прокуророві Міжнародного кримінального суду в Гаазі, яке стосується  злочинів в Україні.

Як передає “Новинарня“, про подання від 6 березня пише французьке видання Justice.Info.

Ідеться, найперше, про притягнення до відповідальності польових командирів незаконних збройних формувань та визначення номінального кандидата для кримінального переслідування за злочини проти миру та безпеки людства.

Матеріали справи збирали та проводили попередню експертизу протягом п’яти років. Займалися цим активісти Української Гельсінської спілки з прав людини та правозахисна організація “Truth Hounds”.

Один із авторів повідомлення до МКС – міжнародний юрист та спеціаліст із міжнародного гуманітарного права Саймон Папуашвілі, який є координатором проекту “Міжнародне партнерство із прав людини”.

У четвертому поданні його автори закликають прокурора Міжнародного кримінального суду переглянути свою точку зору щодо попередніх експертиз та розпочати розслідування щодо ситуації в Україні: аби гарантувати ефективність розслідування, зберегти довіру громадськості та забезпечити фундаментальні права потерпілих від збройного конфлікту.

Автори подання дипломатично зауважують, що п’ять років мало би бути достаньо, аби з’ясувати, чи існує “розумна підстава вважати”, що злочин, про який іде мова, перебуває у юрисдикції суду і справа може бути прийнятою до розгляду.

“Ми зібрали та проаналізували інформацію, аби сформулювати достовірні звинувачення у воєнних злочинах і злочинах проти людяності, а саме навмисні та невибіркові напади на цивільні об’єкти та мирне населення, вбивства, насильницькі зникнення людей, катування, сексуальне насильство, незаконне утримання, грабежі, переслідування та інші форми жорстокого, нелюдського і принизливого поводження. Прокурор отримав понад 80 матеріалів інших громадських організацій та державних суб’єктів. Ми твердо переконані, що поріг для повного розслідування виконано“, – звертаються правозахисники до прокурора МКС.

Відзначимо, що попередню експертизу щодо “ситуації в Україні” МКС розпочав 25 квітня 2014 року. Втім, юридично термін проведення попередньої експертизи не закріплений та не обмежений. Так, щодо Грузії цей процес тривав майже вісім років, щодо Колумбії триває досі, розпочинаючи із 2004 року. У грудні 2018 року Офіс прокурора МКС заявив, що ще не визначив, чи підпадають під його юрисдикцію злочини, які чиняться на території України.

Відтак правозахисники – автори подання закликають Гаагу проводити попередню експертизу у “розумних часових рамках”, оскільки від цього залежить ефективність власне судового розгляду: свідки російської агресії потроху забувають події та втрачають інтерес свідчити у міжнародних судових інстанціях, дехто з підозрюваних помирає. Відтак, на думку правозахисників, “перспективи досягнення справедливості зменшуються”.

Як інформувала “Новинарня“,  у 2016 році Володимир Путін підписав розпорядження про неприєднання Росії до Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Це сталося після того, як у Гаазі прирівняли окупацію Кримського півострова до міжнародного збройного конфлікту.

підготувала: Людмила Кліщук

Читайте також:
Громадські активісти з Truth Hounds передали в Гаагу докази артобстрілів України з РФ 2014 року

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна