Сенат США визнав геноцидом вбивства вірмен у Туреччині: жорстка реакція Анкари

 

Сенат США 12 грудня одностайно ухвалив історичну резолюцію, яка визнає геноцидом масові вбивства вірмен в Османській імперії 1915 року.

Цей крок розлютив Туреччину і завдав удару по й без того проблемних відносинах між Анкарою та Вашингтоном, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

Туреччина засудила це рішення, яке ухвалили через місяць після офіційного візиту в Білий дім президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.
Трамп назвав свою зустріч 13 листопада з Ердоганом “чудовою”, незважаючи на глибокі розбіжності, такі як закупівля Анкарою російських систем озброєння та розбіжність поглядів на політику щодо Сирії.

Палата представників під керівництвом демократів ухвалила резолюцію щодо геноциду вірмен переважною більшістю в жовтні. Після зустрічі Трампа з Ердоганом голосування в Сенаті неодноразово блокували сенатори-республіканці, однопартійці Трампа.

В ухваленій резолюції стверджується, що США визнають як геноцид вбивство 1,5 мільйона вірмен Османською імперією (Туреччиною) з 1915 по 1923 роки. Резолюція не є зобов’язувальною.

“Це вшанування пам’яті 1,5 мільйона жертв першого геноциду ХХ століття та сміливий крок у просуванні превентивного порядку денного. Ніколи знову”, – заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

Туреччина визнає, що багато вірмен, які мешкали в Османській імперії, загинули в сутичках з османськими силами під час Першої світової війни, але оспорює цифри і заперечує, що вбивства організувались систематично та були геноцидом.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу назвав рішення Сенату США “політичним шоу”, тоді як прессекретар президента Ібрагім Калін заявив, що Анкара рішуче засудила і відкинула цей захід.

Протягом десятиліть у Конгресі США затримувались заходи щодо визнання геноциду вірмен, що пояснювалося занепокоєнням з приводу відносин з Туреччиною та інтенсивним лобіюванням Анкари.
Однак республіканські сенатори були розлючені придбанням Туреччиною в Росії ракет С-400, які, за словами США, становлять загрозу для їхніх винищувачів F-35 і не можуть бути інтегровані до оборони НАТО.
Вони також почали карати Туреччину за її вторгнення 9 жовтня до Сирії. Комітет Сенату США підтримав законопроєкт щодо запровадження санкцій проти Туреччини, що підштовхує Трампа до більш жорсткої лінії у цьому питанні, оскільки багато законодавців звинувачують Трампа в наданні зеленого світла Анкарі в її військовому наступі.

Читайте також:
США розглядають різні варіанти у справі поставки в Туреччину комплексів С-400 з РФ, – Трамп

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна