Палата представників Конгресу США визнала геноцид вірмен в Османській імперії

 

У вівторок, 29 жовтня, Палата представників Конгресу США ухвалила резолюцію, якою визнала геноцидом і засудила масові вбивства вірмен в Османській імперії у 1915 році.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Резолюцію підтримали більшість членів Палати представників- 405 конгресменів. У документі йдеться про визнання США терміну “вірменський геноцид”, який означає вбивство 1,5 млн вірмен.

“Геноциди неможливо ігнорувати, незалежно від того, відбувалися вони в Османській імперії минулого століття, Третьому рейху в середині минулого століття чи в Дарфурі”, – сказав республіканець Гас Біліракіс.

Раніше неодноразові спроби схвалити таку резолюцію були безуспішними через небажання американських законодавців псувати відносини з союзником по НАТО Туреччиною, яка заперечує геноцид, стверджуючи, що вірмени загинули внаслідок трагічних подій під час розпаду Османської імперії.

Проте зараз військова операція Туреччини проти курдів у північній Сирії різко змінила настрої в Конгресі.

“Атаки турецької армії проти курдського населення – потужне нагадування про небезпеку нашого часу. Занадто часто правда про жахливі злочини відкидалася”, – сказала спікер Палати представників Ненсі Пелосі.

Резолюція не має юридично обов’язкового характеру, проте очікується, що цей крок болісно сприйме влада Туреччини.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу вже назвав дії Конгресу “ганебним рішенням” і спробою “використовувати історію для досягнення політичних цілей”. Чавушоглу наголосив, що визнання геноциду вірмен нічого не означає для уряду Туреччини.

Раніше геноцид вірмен визнали 49 із 50 штатів США.

Геноцид вірмен – геноцид, організований і здійснений у 1915 році на територіях, контрольованих Османською імперією, шляхом фізичного знищення та депортації, в тому числі переміщення цивільного населення в умовах, що призводять до неминучої смерті.

Геноцид вірмен проводився у кілька стадій: роззброєння вірменських солдатів, вибіркова депортація вірмен з прикордонних районів, ухвалення закону про висилку, масова депортація та вбивства.

Читайте також:
Прем’єр Вірменії Пашинян уникнув відповіді на запитання, чий Крим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна